Door de ogen van…

Posted by

Jongeren uit de gemeente Opmeer verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lore Koelemeijer en Tim de Haan in de geschiedenis van Spanbroek en omstreken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor korte docu ‘Door de ogen van…’

In deze docu volgen we drie jongeren in hun onderzoek naar een specifiek verhaal uit de oorlog. Dit doen zij aan de hand van een herinneringenboekje, geschreven door Bep de Haan – Appel, waar verhalen in staan van slachtoffers uit de gemeente die omgekomen zijn tijdens de bezetting. Hiervoor is na de oorlog een monument opgericht waar elk jaar de Dodenherdenking plaatsvindt.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.