Onzichtbare Helden

Posted by

Twee Groningse dorpen (Termunten en Middelstum), twee groepen jongeren en twee theatervoorstellingen, met één doel en een gezamenlijk perspectief. In Termunten “Stilte tussen ons” én in Middelstum “Echo’s van het verleden”.

Als het zuiden van Nederland na Dolle Dinsdag in september 1944 is bevrijd, wordt de sfeer in Groningen grimmiger. Jongeren in Middelstum en Termunten onderzoeken hun lokale geschiedenis en gaan in gesprek met ooggetuigen, leren kritisch denken en vertalen dit naar indringende theaterstukken. In een regio waarin cultuurparticipatie voor jongeren niet vanzelfsprekend is, werken de stichtingen IVAK en Podium Winsum samen, op verzoek van de deelnemers, aan een sterkere theatergemeenschap. De 80-jarige jubileumeditie is bijzonder vanwege het uitgebreide programma en de verbinding tussen twee dorpen.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Erfenis van de Stilte

Posted by

Ontdek de kracht van verhalen in “Erfenis van de Stilte”, een jongerenvoorstelling gepresenteerd tijdens Theater Na de Dam op 4 mei 2024 om 21:00. In Termunten verbindt een groep jongeren onder leiding van theatermakers Afra Rijkhoff en Sarah van der Meere van DRUKCollectief de verhalen van toen en nu. Door persoonlijke gesprekken met (familieleden van) ooggetuigen en diepgaand onderzoek, belichten de jongeren hoe het was om jongere te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten? “Erfenis van de Stilte” nodigt het publiek uit om te reflecteren op de impact van oorlog op jonge levens en herinnert ons eraan dat de erfenis van stilte door de generaties heen blijft resoneren. Mis deze indrukwekkende voorstelling niet op deze bijzondere avond van herdenking en verbinding.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.