Hejre Kati Balkan Klezmer Band

Posted by

Meesterklarinettist/zanger Jaap Mulder was jarenlang de muzikale spil van de succesvolle klezmerband Di Gojim. Die tijd is voorbij. Maar een nieuwe tijd brak aan! In de vorm van de Hejre Kati Balkan Klezmer Band.

Een vijfkoppig topensemble waarmee Jaap opnieuw de juweeltjes uit de klezmer- en zigeurmuziek in de schijnwerpers zet. Op ons verzoek presenteert de Hejre Katie Klezmer Band na de nationale en Velsense dodenherdenking een gelegenheidsconcert van vijf kwartier vol fijnbesnaarde melancholische klezmer. Geleidelijk aan gaat de bezinning en ingetogenheid van de 4e mei over in de warmbloedige Balkanritmes en Slavische klanken die passen bij de viering van de bevrijdingsdag. Maar de kenners weten dat zelfs in die uptempo vrolijkheid de weemoed nooit ontbreekt.

Aan het concert wordt bijzondere medewerking verleend door de Velsense spoken word-artiest Vera de Bruijn, die als lid van het 4 en 5 mei Comité Velsen een korte voordracht zal houden.

Theodorakis’ Mauthausen Cyclus

Posted by

De Mauthausen Cyclus is een hartverwarmende voorstelling waarin de beroemde Mauthausen-liederencyclus van componist Mikis Theodorakis en dichter Lakovos Kambanellis centraal staat.

Niki Jacobs, internationaal gezien als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied, plaatste de cyclus in een breder verhaal. Tussen de grote Joodse migratiegolf aan het einde van de 19e eeuw en de revival van de Joodse cultuur in de Verenigde Staten. Daardoor is het verhaal groter dan een ode aan onze vrijheid en eindigt de voorstelling zelfs uitbundig en vrolijk. Want Niki onthaalt haar publiek tot slot op twee door haar bewerkte popjuweeltjes: ‘Sjlachtbrider’ (‘Brothers in Arms’ van Mark Knopfler) en ‘Lib Mikh Tsartlekh’ (Elvis Presley’s ‘Love Me Tender’). En bij wijze van vast herkenningspunt zingt ze ook nog ‘Blondzjendiker Fremder’ (‘Wayfaring Stranger’), een Amerikaans volksliedje dat op poëtische wijze de levensweg verklankt en zelf ook al een heel leven vol veranderingen achter de rug heeft.