Steen

Posted by

Naar het boek Steen der Hulp van Hans Warren.

Steen is een meeslepend verhaal met verrassende wendingen en een fatale afloop. Het verhaal speelt zich af in Zeeuws-Vlaanderen, waar in de oorlog een onderduiker terecht komt en de identiteit aanneemt van Zeeuwse boerenknecht. De komst van deze onderduiker maakt verborgen hartstochten los en legt een groot familiegeheim bloot.

Onder leiding van regisseur Dic van Duin nemen jonge makers Pien Trieling, Abel de Vries en Christopher van Duijn het boek van Warren opnieuw onder de loep, kleden ze het uit, vertellen ze het opnieuw en plaatsen ze het in het nu. Met muziek gespeeld door de acteurs zelf, gearrangeerd door Jacob de Groot. Het is een verhaal over verboden liefde, de waarde van vrijheid, identiteit, generaties, wanhoop, onmacht en hoop.

Zoek dekking

Posted by

4 mei aanvang 21.00 (Reserveren niet mogelijk)
5 mei aanvang 14.00 en 16.00 uur

Je bent acht jaar.
Het is oorlog.
Speel je nog oorlogje als de wereld om jou heen ruzie maakt?
Je bent twaalf jaar. Het is oorlog. Maak je nog vrienden in een wereld vol vijanden?
Je bent achttien jaar.
Het is oorlog.
Word je nog verliefd in een wereld vol haat?

Het geluid van bombardementen, de voetstap- pen van soldaten, het luchtalarm, overvliegende vliegtuigen, de dijken die worden doorgestoken, het verhuizen van plek naar plek, slapen in een schuur met mensen die je niet kent. Met de boot naar je vriendinnetje omdat alles onder water staat. Maar je gaat. Om te spelen.

De Jeugdtheaterschool Zeeland doet dit jaar voor de tweede keer mee met de landelijke theaterma- nifestatie Theater Na de Dam. Op 4 mei vertellen Zeeuwse jongeren de verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt in Zeeland. Aansluitend op de Dodenherdenking in Vlissingen zullen de jongeren u meenemen in een beeldende vertelling over kind zijn in een oorlog.

Speelt ook op 5 mei om 14:00 & 16:00 uur

Echt waar!

Posted by

De Jeugdtheaterschool Zeeland (JTSZ) doet mee met het project Theater Na de Dam. De twee jonge theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster gaan met de talentengroep van de JTSZ het avontuur aan om een voorstelling te maken over De Tweede Wereldoorlog. Het uitgangspunt zijn in die tijd ‘verdwenen families’.

Op 4 mei is er in Vlissingen een voorstelling te zien op basis van gesprekken die de jongeren hadden met mensen die de de oorlog in Zeeland hebben meegemaakt. Ze nemen het publiek mee langs een theatrale route in Vlissingen, waarbij het water zeker een rol zal spelen.

Een waarschuwing vanuit de lucht.
“Binnenkort wordt U en de Uwen geconfronteerd met diverse oorlogshandelingen en U wordt verzocht vanuit Uw woonplaats te vertrekken. U krijgt ook met overstroming te maken. U moet te voet vertrekken naar andere oorden en in heel kleine groepjes reizen. “

Toen kwam het water.
“er stonden van die kale stokken op de zolder en daar bonden we dan ondergoed aan zodat ze konden zien dat er nood was”

Voor de voorstelling wordt samengewerkt met Cultuurwerf in Vlissingen. Deze stichting voor Kunst & Cultuur verzorgt een zeer divers aanbod aan culturele activiteiten in Vlissingen en organiseren jaarlijks het bevrijdingsfestival in Vlissingen.