Eens waren we vogels

Posted by

Volgens een eeuwen oude mythe waren Roma en Sinti ooit vogels. Ze kunnen weliswaar niet meer vliegen, maar hun ziel is nog altijd die van een vogel. In werkelijkheid waren ze vogelvrij: verjaagd, uitgesloten en vernietigd. Dat de mythe nog altijd leeft is tekenend voor het verlangen naar vrijheid.

In een intieme setting vertelt Lalla Weiss over haar leven in twee werelden. We zien hoe het verleden en de vervolging van haar gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog haar hebben gevormd als Sintezza en activiste.

Ze wordt daarbij ondersteund door drie muzikanten onder leiding van primas Roma Heina Mirando. Zij vatten in muziek waar geen woorden voor zijn.

Eens waren we vogels is vorig jaar als jongerenproject ontwikkeld samen met Theater Na de Dam, vanuit dat concept is het nu doorontwikkeld tot een nieuwe voorstelling.

Speelt ook op 16 mei, kijk hier voor meer informatie.


Lege stoelen

Posted by

Jongeren uit Deventer verdiepten zich onder leiding van theatermakers Marjan Barlage en Sassan Saghar Yaghmai in de geschiedenis van Deventer ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de straatperformance Lege stoelen.

Midden op een plein staan tafels en aan elke tafel zit iemand tegenover een lege stoel. Wilt u weten wie er op die lege stoel heeft gezeten? Tijdens deze straatperformance nodigen jonge spelers de mensen uit aan hun tafel, om ze getuige te laten zijn van dit antwoord.

Op 4 mei bent u aansluitend op de herdenking welkom op het Grote Kerkhof (onder de toren) doorlopend tussen 21.05 en 22.00 uur en op 5 mei kunt u doorlopend plaatsnemen op een lege stoel tussen 13.00 en 15.00 uur op De Brink.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.