Ondergronds

Posted by

Jongeren uit Diever verdiepten zich onder leiding van theatermakers Leander Breen, Welina Ensing en Dorien Folkers  in de geschiedenis van Diever ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Ondergronds.

Wat zou jij doen als je verplicht in het leger moet strijden voor de Nazi’s, maar liever verzetswerk tegen hen verricht? 

Zes jongens in Diever gingen letterlijk ondergronds door het graven van een groot hol om uit handen van de Nazi’s te blijven. 
Hoelang hou je dat vol? Je moet wel eten en af en toe schone kleren krijgen… 
Hoelang blijft zo’n hol geheim?

Zes spelers vertellen het verhaal van zes dappere jonge mannen die ondergronds gaan om in het duister tegen de vijand te vechten.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Overbruggen

Posted by

Jongeren uit Diever verdiepten zich onder leiding van theatermaker Leander Breen in de geschiedenis van Diever ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de livestream “Overbruggen”.

STAD = dorp, de livestream van Overbruggen
We vertellen het verhaal over de laatste week voor de bevrijding van Diever en Dwingeloo, waarin in 1 nacht een brug is gebouwd om Diever te bevrijden.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

Overbruggen

Posted by

Jongeren uit Diever en Dwingeloo verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Folkers en Leander Breen in de geschiedenis van Dieverbrug ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Overbruggen.

In de podcast Overbruggen wordt het verhaal verteld van de noodbrug in Dieverbrug, die in één nacht gebouwd werd. Dwingeloo was al bevrijd door de Canadezen, maar Diever nog niet. Er was geen oversteek, dus gaf de Canadese commandant de opdracht: Maak mij een brug, geschikt voor maximaal 9-tons wagens. En zorg dat die brug morgenvroeg half zeven klaar is. Met de hulp van vele vrijwilligers lukte dit, waarna de Canadezen de oversteek maakten en Friesland dezelfde dag nog bevrijd werd!

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister de podcast hieronder.

Theater Na de Dam · Overbruggen – Roestrvij Theater