Verzwegen Verleden

Posted by

Jongeren uit de omgeving van Apeldoorn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Hilde Tuinstra en Kim van den Bemt in de in de onbesproken verhalen van het Nationaal Ereveld Loenen. Zij spraken met nabestaanden over de sporen die de oorlog bij hen naliet. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Verzwegen Verleden.

Stel dat je opgroeit in een huis vol herinneringen aan een oorlog waar niet over gesproken wordt… Durf je de stilte te doorbreken? Wat als iemand uit je familie mist, maar de naam wordt niet meer genoemd. Hoe kun je diegene leren kennen? Stel je vragen of kun je beter zwijgen? Wanneer de grens tussen goed en kwaad vervaagt, en herinneringen te pijnlijk zijn om terug te halen, blijft er een hoop onbesproken.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Fluisterveld

Posted by

Tien jongeren uit heel Nederland verdiepten zich onder leiding van theatermakers Tijmen Dokter en Hilde Tuinstra in het Nationaal Ereveld Loenen en haar slachtoffers en hun nabestaanden. Dit onderzoek vormt de basis voor de podcast Fluisterveld.

De jongeren spraken met vier nabestaanden van oorlogsslachtoffers met uiteenlopende achtergronden. Waarom is het belangrijk deze verhalen steeds opnieuw te vertellen? Welke waarde hebben deze perspectieven voor een jongere van nu?

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Let op: een fragment van de podcast is onderdeel van de live uitzending van de herdenking op Ereveld Loenen. Deze uitzending is hier te zien op 4 mei vanaf 13.30 uur.

Beluister hier de podcast.

Theater Na de Dam · Fluisterveld – Loenen