Flink zijn

Posted by

Het is oorlog en dan kun je maar beter flink zijn en doen wat de grote mensen je vertellen.

Een voorstelling over oorlog door de ogen van een kind. Hoe het is om als kind niet te weten wat er aan de hand is. Over de kinderen van toen en de kinderen van nu, die opgroeien in een polariserende wereld waar ze zich toe moeten verhouden.

“Er is waarschijnlijk iets niet met mij in orde, ik ben waarschijnlijk een verschrikkelijk stout kind… Ik moet van nu af aan zoet zijn. Ik mag niet meer ondeugend zijn. Ik neem me voor om het iedereen naar zijn zin te maken.” (uit de documentaire: Ik was zo bang)

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Gharib

Posted by

“Terwijl we in onze jeugd vooral bezig waren met andere oorlogen, zoals die in Irak en Afghanistan, voelden wij weinig verbinding met de Tweede Wereldoorlog. Waar klasgenoten verhalen meekregen van hun grootouders, moesten wij het doen met wat we op school onderwezen kregen. Het leek vooral een Europese oorlog te zijn, waarbij de rest van de wereld ontbrak in dit narratief. Nu we zelf kinderen hebben, vinden wij het belangrijk om ons meer te verbinden met het land waar we wonen en de geschiedenis die daarbij hoort. Dit heeft ons geleid naar het Frans Militair Ereveld in het Zeeuwse Kapelle. Naar de graven van Marokkaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de Fransen vlag streden. Wat deden deze Marokkanen in Nederland? Waarom streden zij onder koloniaal gezag tegen de nazi´s en voor de vrijheid van Europa? En waarom hebben wij hier nooit iets over geleerd op school?”

In 2024 doken Mahfoud en Marcos in de vergeten verhalen van Marokkaanse soldaten die onder Frans koloniaal gezag vochten voor de vrijheid van Europa. Dit onderzoek vormt de basis voor de voorstelling Gharib, die in 2025 in première gaat. Hierin brengen Marcos en Mahfoud een verhaal tot leven van twee beste vrienden die meevochten, maar waarvoor precies? Vrijheid? Onafhankelijkheid? Erkenning? Loyaliteit?

Deze tijd
We denken dat in deze tijd een voorstelling over WOII en Marokkaanse soldaten extra relevant kan zijn. Ook om verschillende groepen dichter bij elkaar te brengen en de verharding in de maatschappij een beetje tegen te gaan. Met deze voorstelling kunnen we andere gesprekken op gang krijgen.”

Na afloop van de voorstelling in Dakota Den Haag, Maaspodium Rotterdam en Theaterproductiehuis Zeeland is er een nagesprek met Marcos en Mahfoud.

Over Theatercollectief Ayvu
Theatercollectief Ayvu wordt gevormd door Marcos Valster Da Costa Ferreira en Mahfoud Mokaddem, acteurs, theatermakers en docenten met een gedeelde passie voor het vertellen van urgente en persoonlijke verhalen. De samenwerking begon op de Jeugdtheaterschool en groeide verder tijdens hun opleiding aan de Academie voor Theater in Tilburg. Sindsdien geven ze een stem aan thema’s die voortkomen uit hun roots, de diaspora en hun plek in de samenleving. Met een filosofische en speelse blik onderzoekt Marcos in de voorstelling Grijs Gebied wat het betekent om Nederlander te zijn als Braziliaanse geadopteerde. Mahfoud opent de deuren naar zijn klaslokaal in de solovoorstelling MOED, waarin hij de schijnwerpers richt op kansenongelijkheid, het onderwijssysteem en stereotype beeldvorming. Met theatercollectief Ayvu zetten ze vragen in beweging en verhalen centraal die te vaak onderbelicht blijven.

Wacht op mij

Posted by

In Zeeland doet de Jeugdtheaterschoolzeeland voor de negende keer mee met Theater Na de Dam JONG. Op 4 mei om 21.00 uur wordt de voorstelling gespeeld in en om het Etty Hillesum Huis in Middelburg. Theatermaker Roos Zwigtman gaat in de week voorafgaand aan de Dodenherdenking met veertien jongeren aan de slag. Zij gaan in gesprek met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. We gaan hiervoor een intensieve samenwerking aan met het Etty Hillesum Huis.

Etty Hillesum is geboren in Middelburg. In 1943 is deze Joodse vrouw vermoord in Auschwitz. Haar dagboeken zijn uitgegeven en wereldwijd vertaald. “Op iedere plek van deze aarde is men thuis, wanneer men alles in zich draagt.” In deze voorstelling gaan we op zoek naar de verbinding tussen haar gedachtengoed en de verhalen van de ouderen die wij spreken.

Het verzamelpunt voor de voorstelling is het Zeeuws Archief.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

GHARIB

Posted by

Terwijl we in onze jeugd vooral bezig waren met andere oorlogen, zoals die in Irak en Afghanistan, voelden wij weinig verbinding met de Tweede Wereldoorlog. Waar klasgenoten verhalen meekregen van hun grootouders, moesten wij het doen met wat we op school onderwezen kregen. Het leek vooral een Europese oorlog te zijn waarbij de rest van de wereld ontbrak in dit narratief.

Nu we zelf kinderen hebben vinden wij het belangrijk om ons meer te verbinden met het land waar we wonen en de geschiedenis die daarbij hoort. Dit heeft ons geleid naar het Frans Militair Ereveld in het Zeeuwse Kapelle, Marokkaanse krijgsgevangenen in Zeeland én Franse koloniale strijdkrachten. Wat deden deze Marokkanen in Nederland? Waarom streden zij onder koloniaal gezag voor de vrijheid van Europa? En waarom hebben hier nooit iets over geleerd op school?

Op 5 mei is de voorstelling onderdeel van het Bevrijdingsfestival.

Reserveren kan door een mail te sturen.

Schemer

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roos Zwigtman in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Schemer.

Een voorstelling over de donkere en lichte momenten in oorlogstijd. U wordt meegenomen op een reis langs herinneringen uit het verleden. Verhalen van vroeger komen weer tot leven.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Branding

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roos Zwigtman in de geschiedenis van Zeeland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Branding.

Een voorstelling over stil staan. Stil staan bij de gebeurtenissen uit het verleden en kritisch kijken naar de toekomst. Hoe de oorlog van toen nu dichterbij lijkt dan ooit.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Vergeet mij niet

Posted by

Jongeren uit Zeeland verdiepten zich in de geschiedenis van Zeeland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film op locatie “Vergeet me niet”.

Een korte film die zich afspeelt in de Duinen van Dishoek. Waar de Duitsers waren gelegerd als onderdeel van de Atlantic wall. Waar een paar kilometer verderop melkboer Poppe als commandant van het Vlissingse verzet werkte.
Waar op 1 november 1944 de slag om Walcheren los brandde.
Een film over vergeten en niet meer kunnen vergeten.
Over herinneren, herdenken, stilstaan en doorvertellen.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

De hoogste duikplank

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Marcos Valster en Sara Zwigtman  in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film De hoogste duikplank.

Zeeuwse jongeren verdiepen zich in het thema angst en oorlog. De angst dat het altijd zo zal blijven. De angst om je nooit meer echt vrij te voelen.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Op 4 mei vanaf 10 uur is hieronder de korte film te bekijken.

Grijs gebied

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sara zwigtman en Marcos Valster in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Grijs gebied.

Over herinneringen die je maar beter kunt vergeten.
Over geheimen die komen boven drijven. En over een dorp dat zwijgt.
Over jongeren die vinden dat dit wel verteld moet worden.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Let op: voor de voorstelling op 4 mei 21.00 uur kan niet gereserveerd worden. Hiervoor kunnen kaarten worden opgehaald voor de deur bij het Zeeuws archief.

Lichtsporen

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Lichtsporen.

Over vluchten voor het water. Over hoe Middelburg in brand stond. Over bang zijn. ”Lichtsporen in de lucht, wijzen op een naderend bombardement

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op donderdag 3 mei 2018 om 20:30u. Kijk voor meer informatie op de website van De Jeugdtheaterschool Zeeland.