Schemer

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roos Zwigtman in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Schemer.

Een voorstelling over de donkere en lichte momenten in oorlogstijd. U wordt meegenomen op een reis langs herinneringen uit het verleden. Verhalen van vroeger komen weer tot leven.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Branding

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roos Zwigtman in de geschiedenis van Zeeland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Branding.

Een voorstelling over stil staan. Stil staan bij de gebeurtenissen uit het verleden en kritisch kijken naar de toekomst. Hoe de oorlog van toen nu dichterbij lijkt dan ooit.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Vergeet mij niet

Posted by

Jongeren uit Zeeland verdiepten zich in de geschiedenis van Zeeland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film op locatie “Vergeet me niet”.

Een korte film die zich afspeelt in de Duinen van Dishoek. Waar de Duitsers waren gelegerd als onderdeel van de Atlantic wall. Waar een paar kilometer verderop melkboer Poppe als commandant van het Vlissingse verzet werkte.
Waar op 1 november 1944 de slag om Walcheren los brandde.
Een film over vergeten en niet meer kunnen vergeten.
Over herinneren, herdenken, stilstaan en doorvertellen.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 

De hoogste duikplank

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Marcos Valster en Sara Zwigtman  in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film De hoogste duikplank.

Zeeuwse jongeren verdiepen zich in het thema angst en oorlog. De angst dat het altijd zo zal blijven. De angst om je nooit meer echt vrij te voelen.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Op 4 mei vanaf 10 uur is hieronder de korte film te bekijken.

Grijs gebied

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sara zwigtman en Marcos Valster in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Grijs gebied.

Over herinneringen die je maar beter kunt vergeten.
Over geheimen die komen boven drijven. En over een dorp dat zwijgt.
Over jongeren die vinden dat dit wel verteld moet worden.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Let op: voor de voorstelling op 4 mei 21.00 uur kan niet gereserveerd worden. Hiervoor kunnen kaarten worden opgehaald voor de deur bij het Zeeuws archief.

Lichtsporen

Posted by

Jongeren uit Middelburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sara Zwigtman en Marcos Valster in de geschiedenis van Middelburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Lichtsporen.

Over vluchten voor het water. Over hoe Middelburg in brand stond. Over bang zijn. ”Lichtsporen in de lucht, wijzen op een naderend bombardement

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op donderdag 3 mei 2018 om 20:30u. Kijk voor meer informatie op de website van De Jeugdtheaterschool Zeeland.