De steen in mijn mond

Posted by

‘En vannacht is het oorlog geworden…
Ging helemaal vanzelf…
Hoefden we niks voor te doen…
Hoefden we niks voor te kunnen…
Dat deden de Duitsers voor ons
gratis en voor niks…’
Ze is een meisje als ze de oorlog ingaat…
Ze is geen meisje meer als ze de oorlog weer uitloopt…
Ondertussen is ze veel te snel volwassen geworden…

De steen in mijn mond is een aangrijpende voorstelling geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van het Eindhovense meisje Marietje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was negen toen de oorlog begon, ze was veertien toen het zuiden van Nederland werd bevrijd. In die paar jaar voltrok er zich een groot drama in haar gezin, waarna haar leven nooit meer hetzelfde zou zijn.

De prachtige beeldende tekst van schrijver Peer Wittenbols – geïnspireerd op het levensverhaal van zijn eigen moeder – maakt het leven van een kind tijdens de oorlog invoelbaar. De steen in mijn mond gaat over verlies, verwerking en vergeving. Maar ook over veerkracht dankzij nuchterheid, humor en een ijzeren vertrouwen in het goede van de medemens.

Actrice Juul Vrijdag, bekend van de succesvolle voorstelling Je kunt me gerust een geheim vertellen, speelt de monoloog. De steen in mijn mond wordt geregisseerd door Madeleine Matzer.

De voorstelling speelt op meer data, zie hier de gehele speellijst.

Miss Informatie

Posted by

Wanneer stop je met kijken en begin je met aannemen? Wanneer stop je met luisteren en begin je met geloven? Blijf je zoeken naar de waarheid, ook wanneer een leugen jouw beter uitkomt? Blijf je strijden voor de winst, ook wanneer je weer dat de wedstrijd niet eerlijk verloopt? Wat is echt, wat moet gecheckt en waar wil je voor vechten? In miss-informatie gaan de deelnemers de strijd aan, met zichzelf, met elkaar en met de steeds groter wordende stroom aan (Miss) informatie.

Op de avond van de Dodenherdenking op 4 mei, zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Na het grote succes van ‘In Flarden’ voor Theater na de Dam in 2023, doen in 2025 opnieuw 12 leerlingen van de Purmerendse NKT Theaterschool mee aan dit project. Zij maken, onder leiding van theatermaker Tim Schuitvlot – van den Hout, een eigen voorstelling over de Tweede Wereldoorlog: ‘Miss Informatie’. Daarin staat het zeer actuele thema ‘propaganda’ centraal. ‘Miss Informatie’ zal op 4 en 5 mei in totaal drie keer te zien zijn in het NKT Theater aan de Gedempte Singelgracht.

Ervaringskundigen
Voor ‘Miss Informatie’ werden verhalen van ervaringsdeskundigen gebruikt. De deelnemende NKT-leerlingen, in de leeftijd van 13 tot 17 jaar, gingen in gesprek met de heer Capel (99) en mevrouw Meinen-Wiersma (86) uit Purmerend, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In een tijd waarin propaganda een enorme rol speelt in de dagelijkse maatschappij gebruikten de jonge makers onderdelen uit de gesprekken voor de uiteindelijke voorstelling ‘Miss Informatie’.

Voorstellingen en nagesprek
‘Miss Informatie’ is op 4 mei om 20.45 uur te zien, na de Dodenherdenking op de Kaasmarkt in Purmerend. Na afloop van deze voorstelling zal tevens een gesprek plaatsvinden met de ervaringsdeskundigen, het publiek én de jonge makers. Op 5 mei is ‘Miss Informatie’ te zien om 17.30 uur en om 19.30 uur.

Reserveren
Alle voorstellingen worden in het NKT Theater aan de Gedempte Singelgracht 16 te Purmerend gespeeld. Er zijn 50 plekken beschikbaar per voorstelling, de toegang is gratis. Vooraf reserveren is gewenst via www.nkt.nl/theaternadedam

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Steeds Lichter

Posted by

Een man ruimt het overvolle huis van zijn oude moeder op. Ze kon nooit iets weggooien en verstopte geld op de raarste plekken. Als hij haar spullen en kleding door zijn handen laat gaan, komt zijn moeder als vanzelf weer tot leven. Dwingend als altijd. Omdat het moet, helpt hij haar nog een keer in haar beste mantelpakje. Met koffie, gebak en kippensoep komen ook scherven van herinneringen op tafel: ‘Dat waren lieve mensen in de Achterhoek. Ik heb echt geluk gehad. En toen kreeg ik jou…na de oorlog kreeg ik jou. Je was een raar jongetje’. Na een dansje met moeder op een wals van Chopin is het tijd om afscheid te nemen.

Over een sterke moeder en haar zoon die het eigenlijk nooit goed genoeg kan doen. En altijd de aanwezige sluier van de oorlog.

Voorstelling speelt op meer dagen bij de Roode Bioscoop, kijk hier voor meer informatie.

Servaes Nelissen is een veelgeprezen theatermaker voor de jeugd en volwassenen. Hij speelde op diverse festival in binnen en buitenland. In zijn vaak beeldende voorstellingen liggen humor en tragiek dicht bij elkaar. In 2011 won hij de VSCD Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. Zijn laatste voorstelling ‘beefteefjes’ werd genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Meer info: www.servaesnelissen.nl

Eva Goudsmit studeerde cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en studeerde daarna af als docerend theatermaker aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Zij is werkzaam als theatermaker en docent en maakte voorstellingen voornamelijk voor en met jongeren voor o.a. het Amsterdamse Rrreuring festival en festival Boulevard.