Een ceremonie voor thuis

Posted by

Jongeren uit Weesp verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sem Jonkers en Anne Stoop in de geschiedenis van Weesp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de beeldende podcast Een ceremonie voor thuis.

Emma, Saul, Abel, Kaïn, Minke, Joris, Pam, Tim en Tinco nodigen je uit voor een digitale herdenking met belangrijke en ogenschijnlijk onbelangrijke verhalen. Ze nemen je mee naar hun ontmoetingen met Hans en Dick, opa Bert, oma Thea en opa Leo. En samen met Lida duiken ze in de map vol brieven en documenten van haar vader, die als enige van zijn familie terugkeerde uit Auschwitz.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Maar het is wel oorlog

Posted by

Jongeren uit Weesp verdiepten zich onder leiding van theatermakers Leander Breen en Wilma van Oenen in de geschiedenis van Weesp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Maar het is wel oorlog.

Ga je in het verzet? Of ga je bij de roeivereniging? In Weesp was er geen levensgevaar door militaire activiteiten. Maar hoe zag het leven in Weesp er dan uit in tijden van oorlog? Kunnen wij daar ons iets bij voorstellen en hoe ver is oorlog bij ons vandaan? Aansluitend kunt u na afloop van Maar het is wel oorlog met de spelers meelopen in de Stille Tocht naar de herdenking bij de Ossenmarkt.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

OZO? JOZO!

Posted by

Scene op straat. De een komt de ander tegen.
De een: OZO?
De ander: JOZO!*

OZO? JOZO! is een grootse voorstelling over klein verzet. Jongeren vragen ouderen of en hoe zij tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. Ouderen vragen jongeren waartegen zij dat nu doen. Samen vragen ze zich af hoe ze om kunnen gaan met de actuele politieke situatie in Nederland, en hoe groot of klein hun mogelijke verzet eigenlijk is.

Aansluitend kunt u na afloop van OZO? JOZO! met de spelers meelopen in de Stille Tocht naar de herdenking bij de Ossenmarkt. De City Speelt is een theaterwerkplaats waar middenin en met de gemeenschap van Weesp voorstellingen worden gemaakt vanuit theater de City of Wesopa.

MoNUment

Posted by

Theatermakers Wandana Biekram en Ilrish Kensenhuis maken samen met jongeren van het Casparus College uit Weesp een theatrale installatie in de binnentuin van Oversingel. De gesprekken die de jongeren met diverse bewoners hebben gevoerd en de rol die het begrip ‘oorlog’ in hun eigen leven speelt staan hierin centraal.

Tafeltjes over de Oorlog

Posted by

Wil je weten hoe jongeren van 13 jaar en ouderen van 75+ over de tweede wereldoorlog denken? Wat was toen het meeste waard? Hoe zag een ‘gemiddelde’ dag er toen uit? Was het toen op zijn minst spannend? Of mag je dat niet vragen? Neem plaats aan tafel bij jongeren van het Casparus College en bewoners van Oversingel voor persoonlijke verhalen en vragen over de oorlog in herinnering en verbeelding.

 

Tafeltjes is een project van De City Speelt en zal op verschillende momenten in het jaar opduiken op onverwachte plekken, met telkens nieuwe scènes. Deze tweede editie is tot stand gekomen i.s.m. Stichting Nationale Herdenkingen Weesp, Theater Na de Dam en het Casparus College.

 

Zondag 4 mei – doorlopend tussen 17.30-19.00 uur – in Verzorgingshuis Oversingel (Hugo de Grootlaan 30 te Weesp). Om 19.00 is het mogelijk met de spelers mee te lopen in de stille tocht naar het monument, waar het officiële herdenkingsprogramma verder zal gaan. Meer info? Zie www.wesopa.nl