Into Eternity

Posted by

Een eerbetoon aan Vilma Grunwald gebaseerd op haar laatste brief aan haar echtgenoot geschreven kort voor haar dood in Auschwitz.

Het muziekprogramma bestaat uit composities van Marion von Tilzer, uitgevoerd door een negenkoppig ensemble en versterkt door een special enscenering en lichtdesign om het publiek een immersieve concertervaring te laten beleven.

Over het project
Into Eternity – hoewel hartverscheurend, is een verhaal over het menselijk vermogen tot liefde. Een verhaal van moed en vertrouwen, verteld door een vrouw die oog in oog staat met de dood tijdens de Holocaust. In de brief aan haar echtgenoot laat Vilma haar licht schijnen over de kern van het aanvaarden van omstandigheden zonder het geloof in de schoonheid van het leven en de hoop in de goedheid ervan te verliezen, met het volle vertrouwen dat liefde ons door en voorbij het einde draagt.

Engelse vertaling van Vilma’s laatste brief (origineel Tsjechisch):
“You, my only one, dearest, in isolation we are waiting for darkness. We considered the possibility of hiding but decided not to do it since we felt it would be hopeless. The famous trucks are already here, and we are waiting for it to begin. I am completely calm. You – my only and dearest one, do not blame yourself for what happened, it was our destiny. We did what we could. Stay healthy and remember my words that time will heal – if not completely then at least partially. Take care of the little golden boy and don’t spoil him too much with your love. Both of you – stay healthy, my dear ones. I will be thinking of you and Misa. Have a fabulous life, we must board the trucks. Into eternity, Vilma.”

Into Eternity is onderdeel van ‘Meetings with Remarkable Women- music inspired by women’s lives’, een serie over de menselijke (veer-)kracht. Vooral in deze uitdagende tijden, is het van belang om verhalen te delen waarin we kunnen ervaren dat er te midden van alle onrust altijd innerlijke vrede te vinden is.

Waakvogels

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermaker Doris Vervuurt en schrijver Steff Geelen in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Waakvogels.


Waakvogels is een spoken word voordracht, een collectieve speech, een poëtische en activistische ode aan het verzet waarbij de jongeren transformeren tot bewakers van de herinnering. Zij gaan bij zichzelf te rade: Hoe leeft een gewelddadig verleden voort in het hier en nu? En welke rol speelt geweld en uitsluiting in onze eigen levens vandaag de dag?


Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Hoop

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van kunstdocenten Lisa Templon en Leon Kemp in wat ons troost kan bieden in onzekere tijden: ten tijde van oorlog, corona of gewoon een slechte dag. Zij spraken met ouderen, historici, vluchtelingen, militairen in opleiding, familie en vrienden over hoe zij troost vinden wanneer de omstandigheden steeds moeilijker voelen.

Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis voor de expositie: HOOP Spel, Dans, Performance, Beeld en Tekst

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Waarom Truus

Posted by

Geertruida Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen.

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller?

In de voorstelling TRUUS gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Marjan?

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lia Rood en Lisa Templon in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de drie hoorspelen en een animatiefilm “Marjan?”.

In dit verhaal staat het Alkmaarse meisje Marjan Drukker centraal. Vermoord op 14 jarige leeftijd in Auschwitz. Gecombineerd met de verhalen die jongeren zelf hebben gevonden van Alkmaarse families die de oorlog hebben meegemaakt. De verhalen worden verwerkt in drie hoorspelen en een animatiefilm. ‘Marjan?’ is twee maanden gratis te horen en zien.
Klik op 4 mei om 20:30 uur op deze link en kijk & luister naar ‘Marjan?’

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

4 VRIJHEID THUIS

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Joke Houtkoper in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor 4 VRIJHEID THUIS.

De jongeren ontwikkelen een actie van 25 april tot en met 4 mei waarbij ze via social media een oproep doen om een vrijheidsduif voor het raam te plakken of te sturen naar iemand met een persoonlijke boodschap. De duif is daarbij niet alleen een symbool voor vrijheid, maar ook een symbool voor de vele verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. De jongeren tonen in de actie zelfgemaakte filmpjes die gebaseerd zijn op interviews met de ouderen waarbij ze de verbinding leggen tussen nu en toen. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Om de Hoek

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Joke Houtkooper in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Om de hoek.

Vroeger was de Lindenlaan een levendige laan vol bedrijvigheid. Er waren kruideniers, bakkers, slagers, schoenmakers, een drukkerij en wasserij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het dagelijks leven ook gewoon door. Maar hoe gewoon was dat? Wat gebeurde er om de hoek? ‘Om de Hoek’ is een theatrale route door de Lindenlaan waarin verleden en heden samen komen.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Geluid van stilte

Posted by

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Haan en Anne
Stoop in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken
met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol
herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de
voorstelling Geluid van stilte.

De synagoge in Alkmaar werd in 1942 op last van de Duitse bezetter gesloten, waarna de
Joden werden gedeporteerd en de synagoge leeggeroofd. Het gebouw werd pas in 2011
weer opnieuw in gebruik genomen als synagoge en zal op 4 mei het decor vormen voor een
zinnenprikkelende voorstelling waarin verleden en heden samenkomen.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28
jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor
even de stemmen van toen in het nu.

Sprokkelhout en prikkeldraad

Posted by

Hoe zagen de straten van Alkmaar eruit tijdens de oorlog? Wat is er precies gebeurd op de plek waar nu het monument op de Harddraverslaan staat? En wat had Eli Prins te maken met het ontstaan van de zustersteden Alkmaar en Bath?

Een groep jongeren uit Alkmaar neemt je mee in de herinneringen van mensen die tijdens de oorlog jong waren. Het publiek loopt na de stille tocht vanaf het monument op de Harddraverslaan via een theatrale route door de binnenstad van Alkmaar naar het eindpunt in Artiance.

Artiance maakt voor Theater Na de Dam een voorstelling gebaseerd op verhalen over de Tweede Wereldoorlog. De jongeren worden uitgedaagd om zich te verhouden tot de lokale geschiedenis van Alkmaar. Onderdeel van de research zijn gesprekken tussen jongeren en ouderen, die als ooggetuigen nog kunnen vertellen over hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Alkmaar. Dit project is onderdeel van Theater Na de Dam, de theatermanifestatie in het kader van de Nationale Dodenherdenking, waarbij door heel het land na de herdenking meer dan tachtig theatervoorstellingen spelen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.