Wat we niet willen zien

Posted by

Acht jonge Alphense spelers verdiepen zich in de meivakantie in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het publiek wandelt tijdens deze voorstelling een route door Theater Castellum en ontdekt door de blik van de jonge spelers hoe zij kijken naar de wereld. Ons thuis, onze plek. Wat die plek is, is voor iedereen anders. Wat gebeurt er met onze plek? Hoe zijn we op onze plek gekomen? En vooral: hoe vinden wij dat het hier moet worden?

We duiken niet alleen in het verleden,
maar kijken juist naar de toekomst.
Hier willen wij over praten.
En hierover vooral niet.
Maar waarom eigenlijk niet?
En wie bepaalt dat eigenlijk?

Het verleden is het verleden, maar de toekomst is van ons.
En van u.
Kijkt u mee?

Onderdeel van de voorstelling is een samenwerking met het Scala College. Derdeklassers gaan aan de hand van een lesbrief aan de slag met het thema van de voorstelling en delen hun gedachtes en ideeën.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Roos

Posted by

Alles vergeten of niets vertellen, is een verraad aan het leven…

Roos, een Oekraïens-Joodse vrouw, rouwt. Ze kijkt terug op haar turbulente leven en daarmee ook op een groot deel van de twintigste eeuw.

Haar monoloog is een diep ontroerende herinnering aan een aantal aangrijpende gebeurtenissen die de vorige eeuw hebben gekleurd. Aan het einde van haar indrukwekkende verhaal ontdek je dat het verdriet van deze vrouw niet zo voor de hand liggend is, als je in eerste instantie denkt…

De oorlog in mijn hoofd…

Posted by

Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermaker Irene Cournil in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling De oorlog in mijn hoofd…

We openen de deuren naar ons museum, een theatrale en muzikale herinnering aan oorlog. We delen het gesprek dat we voerden met twee ouderen over de oorlog. We delen onze gedachtes, onze vragen. Wat we lazen in onze geschiedenisboeken, zit in ons hoofd. Vanavond proberen we de oorlog te voelen, want begrijpen lukt waarschijnlijk niet. We proberen het te zien, te ruiken en te horen. We zijn stil. Luistert u mee?

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Onderstroom

Posted by

Dankzij Onderstroom ontdek je hoe een misstap in oorlogstijd een familie generaties lang blijft achtervolgen.

De Tweede Wereldoorlog ligt ver achter ons, maar nog altijd zijn de littekens in de maatschappij terug te vinden. En kinderen van NSB-ouders dragen net zo goed trauma’s met zich mee. Daarover wordt niet snel gesproken. Ook niet binnen de familie. Na uiteenlopende mei-stukken over helden en slachtoffers zoekt PA met ‘Onderstroom’ een nieuw gebied op. De schandvlek van de NSB.

In de Willemstraat

Posted by

Het huis van Bep en Janus van Gils staat in een klein onopvallend straatje in Alphen aan den Rijn. Vanaf maart 1942 wordt de arbeiderswoning gevuld met Joodse onderduikers.


Is er wel genoeg te eten voor iedereen? Hoe ga je om met een pubermeisje dat af en toe tegen de muren opvliegt? Of met de spanningen die niet kunnen uitblijven, als je met zoveel mensen dicht op elkaar woont? Wie weten er allemaal van? Zou een van die mensen hen kunnen verraden?

Het verhaal van het moedige echtpaar Van Gils is gebaseerd op waargebeurde plaatselijke geschiedenis.

Bep van Gils overleed op 31 januari 1974. Vier jaar later kreeg Janus de Yad Vashem-onderscheiding uit handen van de ambassadeur van Israël. Bep kreeg deze postuum uitgereikt en werd zo – net als haar man – een ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Zo lang ze leefde heeft Bep contact gehouden met ‘haar’ onderduikers, hun kinderen en kleinkinderen.

Als de mist optrekt

Posted by

Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Chyramain van Kempen in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de interactieve wandeling ‘Als de mist optrekt’.

Leren schrijven of leren zwijgen? Buiten spelen of binnen blijven? Vrienden maken of afscheid nemen? Hoe ben je kind in tijden van oorlog? Bestaat er dan nog zoiets als een onbezorgde jeugd? Vijf Alphense jongeren spraken hierover met zes Alphense ouderen; Ger, Gerrit, Piet, Antje, Ben en Ruth. Tijdens deze wandeling delen wij enkele van hun herinneringen.  Over hoe het toen was op de plekken waar we nu lopen. Welkom bij ‘Als de mist optrekt’.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Download hier de wandeling.

Ik zou mijn deur open doen…

Posted by

Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Manouk Martens in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Ik zou mijn deur open doen...

Blijf thuis. Houd 1,5 meter afstand. Vermijd het openbaar vervoer. Ga niet naar school. Ga niet naar het museum. Ga niet naar het theater. Ga niet naar de kapper. Ga niet naar je vrienden. Ga niet op vakantie. Ga niet naar het strand. Ga niet naar je oma. Blijf thuis. En vier 75 jaar vrijheid.

‘Ik zou mijn deur open doen…’ is een onderzoek, door 6 jongeren en de 80-jarige meneer van Duuren, naar de vraag ‘Ben ik nu vrij?’. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hieronder de podcast.

Theater Na de Dam · Ik zou mijn deur open doen – Theater Castellum, Alphen aan den Rijn