Kabar Angin

Posted by

Jongeren uit Breda verdiepten zich onder leiding van theatermaker Koen Verheijden in de geschiedenis van Breda ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film, “Kabar Angin”.

Op 4 en 5 mei blikken we na 75 jaar terug op een vergeten en zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Koen Verheijden ontwikkelt samen met een groep jongeren en een groep Indische ouderen van zorgcentrum Raffy een theatrale ervaring. Centraal staat de oorlogsperiode in voormalig Nederlands-Indië, de aankomst van de Indische Nederlanders in Breda en we stellen ons de vraag waarom we nu, anno 2021, zo weinig afweten van deze geschiedenis.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Don’t fence me in

Posted by

Jongeren uit Breda verdiepten zich onder leiding van theatermakers Jorg van den Kieboom en Naomi Steijger in de geschiedenis van Breda ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de audiovertelling Don’t fence me in.

Hoe was het om jong en begrensd te zijn in oorlogstijd? En hoe verhouden die herinneringen zich tot het heden; de vrijheidsbeleving van jongeren van nu en de impact van het huidige coronavirus bijvoorbeeld. ‘Don’t fence me in’ is een collage van stemmen en verhalen waarin twee generaties zich uiten over onderwerpen als vrijheid en isolement.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hier de podcast.

Theater Na de Dam · Don’t Fence Me In – Podium Bloos, Breda

Dertien Dingen

Posted by

Jongeren uit Breda verdiepten zich onder leiding van theatermakers Jorg van den Kieboom en Hanna van Mourik Broekman in de geschiedenis van Breda ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Dertien Dingen.

In een route langs de Paul Windhausenweg in het Bredase Boeimeer vertellen jongeren aan de hand van objecten (huisraad), archieven en gesprekken met ouderen een verhaal over uitsluiting en ontheemding. In Dertien Dingen staan we stil bij wat bezittingen voor ons betekenen, wat ze bijdragen aan het gevoel van thuiskomen en wat ze vertellen over hen die plotseling verdwenen.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Heldendaden

Posted by

Jongeren uit Breda verdiepten zich onder leiding van theatermaker Jorg van den Kieboom en choreograaf Heather Ware in de geschiedenis van Breda ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Heldendaden.

De voorstelling is een samenwerking met Koninklijke Harmonie Cecilia. Spelers creëren samen met de muzikanten en het publiek een ode aan de helden van toen en doen een oproep tot een nieuwe beweging.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Kijk voor meer informatie op de website.