De lege plek op de klassenfoto

Posted by

In Drachten zijn ouderen uit Smallingerland in gesprek gegaan met de jonge generatie en vertelden zij over hun herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, vol kleine en grote verhalen, verdrietig of grappig, vormen de basis van de voorstelling van theatermaker Angela van Arendonk: De lege plek op de klassenfoto.

De klassenfoto. Op het eerste gezicht een onschuldige foto. Maar wat gebeurt er als je inzoomt en het individu los komt te staan van de groep? Met de jongeren en ouderen gaan we aan de hand van hun klassenfoto het gesprek aan. De verhalen uit de oorlog spiegelen we aan de verhalen van nu. Zo kan ineens een verhaal van jaren geleden heel dichtbij komen.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Wij praten hier (niet) over

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Angela van Arendonk in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “Wij praten hier (niet) over”

Dit jaar maakt maker Angela van Arendonk met de jongeren de theatervoorstelling: Wij praten hier (niet) over. Angela wil inzoomen op de periode na de Tweede wereldoorlog. Hoe zag het leven er toen uit in Smallingerland? Werd er nog gesproken over de oorlog of niet? Wat voor impact had dat?

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

Oorlog Echo’s

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roel Tichelaar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog Echo’s.

In een aantal korte podcasts mochten de jonge deelnemers (12-14 jaar) de ouderen van alles vragen over het leven in oorlogstijd. Vragen als: Wat is Arbeitseinsatz? Hoe werkten voedselbonnen? Of wat deed je als je je verveelde tijdens de oorlog? De jongeren gebruikten uiteindelijk alles wat ze hebben gehoord als materiaal voor het maken en spelen van scènes in de voorstelling Oorlog Echo’s. In deze voorstelling hoort het publiek de podcasts als echo’s uit de oorlog en zien ze de jongeren die hen meenemen in het verhaal dat zij willen vertellen over oorlog. De voorstelling speelt op 4 en 5 mei.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Alleen in Oorlog

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de route Alleen in Oorlog.

De jonge Drachtsters ontmoeten ieder een oudere Drachtster die de oorlog heeft meegemaakt. Ze praten over eenzaamheid, verbondenheid en herdenken. Geïnspireerd door deze ontmoetingen maken de jongeren ieder een 1 op 1 performance, die ze op 3 t/m 5 mei met het publiek gaan delen op een speciaal hiervoor gemaakte bankjes in de buitenlucht.

De voorstelling speelt 3 tot en met 5 mei acht keer tussen 13.00 uur en 16.30 uur.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven

 

 

Pakketje uit de Oorlog

Posted by

De spelers van Theater na de Dam Drachten maakten met regisseur Lisa Groot Haar en Schouwburg De Lawei Pakketje uit de Oorlog.

Het pakketje bestaat uit acht enveloppen. De enveloppen staan voor de acht ontmoetingen tussen jonge Drachtsters en oudere Drachtsters die de oorlog hebben meegemaakt. In de enveloppen vind je voorwerpen, gedichten, opdrachten en meer. Daarnaast verwijst iedere envelop naar de website van de Lawei, waar het vervolg van de envelop te zien is. Je vindt daar bijvoorbeeld een korte dansfilm, een mini audiovoorstelling en nog veel meer. Zo zijn het pakketje en de digitale uitingen met elkaar verbonden.

De 400 pakketjes worden maandag 4 mei tussen 10:00-14:00 coronaproof uitgedeeld aan de voorkant van de Schouwburg de Lawei. De website die bij de pakketjes hoort is nog tot 1 juni online. Bekijk hieronder het introductiefilmpje van Pakketje uit de Oorlog, waarin de spelers zichzelf voorstellen en over het project vertellen.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Oorlog in Smallingerland

Posted by

Onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar zijn jongeren uit Smallingerland in de omgevingsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gedoken. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog in Smallingerland.

Op een bijzondere locatie in Schouwburg De Lawei geven de jongeren vorm aan de herinnering van de ouderen en laten zij zien wat de oorlog voor hen vandaag de dag betekent.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Ik weet het nog

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Joeso Peters in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen uit Drachten en Smalleringland over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Ik weet het nog.

Met dit project wil de Lawei onder de deelnemende jongeren, de ouderen – én de bezoeker – bewustwording creëren over de geschiedenis van de eigen omgeving in de oorlog. Dit door te vertellen over het blinderen van de ramen, het aftappen van stroom, het beklemmende onderduiken bij ‘myn omke in Appelscha’, het zingen voor de gevallen Canadezen en het spelen met de achtergebleven munitie. Wat gebeurde er en hoe wordt dat nu door de jongeren beleefd?

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op vrijdag 4 mei 2018 om 19:00u