Oorlog Echo’s

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roel Tichelaar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog Echo’s.

In een aantal korte podcasts mochten de jonge deelnemers (12-14 jaar) de ouderen van alles vragen over het leven in oorlogstijd. Vragen als: Wat is Arbeitseinsatz? Hoe werkten voedselbonnen? Of wat deed je als je je verveelde tijdens de oorlog? De jongeren gebruikten uiteindelijk alles wat ze hebben gehoord als materiaal voor het maken en spelen van scènes in de voorstelling Oorlog Echo’s. In deze voorstelling hoort het publiek de podcasts als echo’s uit de oorlog en zien ze de jongeren die hen meenemen in het verhaal dat zij willen vertellen over oorlog. De voorstelling speelt op 4 en 5 mei.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Alleen in Oorlog

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Lisa Groot Haar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de route Alleen in Oorlog.

De jonge Drachtsters ontmoeten ieder een oudere Drachtster die de oorlog heeft meegemaakt. Ze praten over eenzaamheid, verbondenheid en herdenken. Geïnspireerd door deze ontmoetingen maken de jongeren ieder een 1 op 1 performance, die ze op 3 t/m 5 mei met het publiek gaan delen op een speciaal hiervoor gemaakte bankjes in de buitenlucht.

De voorstelling speelt 3 tot en met 5 mei acht keer tussen 13.00 uur en 16.30 uur.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven

 

 

Ik weet het nog – Herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog

Posted by

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Joeso Peters in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen uit Drachten en Smalleringland over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Ik weet het nog.

Met dit project wil de Lawei onder de deelnemende jongeren, de ouderen – én de bezoeker – bewustwording creëren over de geschiedenis van de eigen omgeving in de oorlog. Dit door te vertellen over het blinderen van de ramen, het aftappen van stroom, het beklemmende onderduiken bij ‘myn omke in Appelscha’, het zingen voor de gevallen Canadezen en het spelen met de achtergebleven munitie. Wat gebeurde er en hoe wordt dat nu door de jongeren beleefd?

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op vrijdag 4 mei 2018 om 19:00u