De vakantie, het weer en de prijs van asperges

Posted by

Ieder jaar trekken we opnieuw hetzelfde boek uit de kast en herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Toch zijn er hoofdstukken die we liever niet lezen. Dingen die we liever niet zien, niet horen, niet over praten. Omdat het te pijnlijk is. Te waar is. Met 11 jongeren van Wildpark Eindhoven duiken we dieper op die hoofdstukken in. Want stel je voor: je vader was een beruchte NSB’er. Ga je het daar dan over hebben? Of hou je het oppervlakkig en praat je enkel nog over de vakantie, het weer en de prijs van asperges?

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Voor Jan

Posted by

6 Jongeren verdiepten zich onder leiding van de maker Imke van den Hurk in de geschiedenis van Eindhoven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met de geschiedenis van de verzetsstrijder Jan Zwartendijk en hun blik daarop, de basis van de voorstelling VOOR JAN.

“Iedereen in mijn plaats zou hetzelfde hebben gedaan.”
Jan Zwartendijk was een stille strijder. De toenmalige vertegenwoordiger van Philips in Litouwen heeft vlak voor de Tweede Wereldoorlog in het geheim gezorgd voor illegale visa, in de hoop duizenden joden te laten vluchten voor het naderend gevaar. Zwartendijk zelf heeft nooit geweten dat het er meer dan 9000 waren. Sterker: hij vreesde dat hij vrijwel niemand had kunnen redden. En daarover heeft hij zich tot aan zijn dood schuldig gevoeld.

Jan Zwartendijk zei dat iedereen in zijn plaats hetzelfde zou hebben gedaan. Maar is dat wel zo? Hebben we enig besef van wat strijden voor vrijheid in die omstandigheden inhoudt?
In deze performance nemen 6 jongeren u mee in een herdenking bij het Monument van Jan Zwartendijk aan de Kanaaldijk.

Een kaartje reserveren is niet nodig. U kunt een donatie geven op de locatie. Mocht u slecht ter been zijn of en het lastig is om 25 minuten te staan, stuur dan een mail naar info@wildpark.nu dan zorgen wij voor een zitplaats.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten ruim 300 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

MO-Nu-MENT

Posted by

7 Jongeren uit Eindhoven verdiepten zich, onder leiding van de theatermakers van Wildpark, in de geschiedenis van hun voorouders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met hun eigen reflecties, beweging en Spoken Word, de basis van de performance MO-NU-MENT.

Op 4 mei zijn we stil. We staan stil. We pakken een hand. We fluisteren iets. We delen. We herinneren ons iets dat we niet hebben meegemaakt, maar wat in ons voortleeft. 7 Jongeren maken samen met het publiek een Monument van de voetstappen uit het verleden. 

Een performance waarin we het herdenken voortzetten en waar jonge mensen u meenemen en laten voelen wat hen beweegt.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Wat moet er nog gezegd

Posted by

Jongeren uit Eindhoven verdiepten zich onder leiding van theatermaker Annemiek Nienhuis en Madelène Veraa in de geschiedenis van Eindhoven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de theatrale rondwandeling ‘Wat moet er nog gezegd’ die plaatsvindt op Strijp S.

Dit jaar herdenken we voor de 76e keer. Voor de 76e keer op dezelfde manier; met kransen, meeslepende muziek, heftige verhalen, tranen, een gedicht van een tiener en verfrommelde gezichten; door hun gedachten, of door de zon?
Wat heb jij al 76 keer gedaan, in precies dezelfde vorm? Is het dan nog wel oprecht?
Is het dan nog wel echt?
Is het tijd voor iets nieuws? Nieuwe verhalen. Van hier. Van dichtbij: uit onze stad, over ons Philips, onze families, uit onze harten en uit onze hoofden. Van ons.
Herdenken in de rauwste vorm. Kun je herdenken uitkleden en wat blijft er dan nog van over?
Wat moet er nog gezegd?

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Praktische informatie:
Tijdstip: tussen 13.00 en 20.00 uur
Start locatie: de Portiersloge op Strijp-S, Torenallee 1, 5617 BA Eindhoven
Hier krijg je nog extra uitleg voor je wandeling.
Je mag de wandeling ergens binnen dit tijdslot starten, dat mag dus ook aan het einde van dit tijdslot.
De wandeling duurt ongeveer 40 minuten en is rolstoeltoegankelijk.
Er zijn tijdens de wandeling geen toiletvoorzieningen door Wildpark geregeld.
Zorg dat je je houdt aan de basis coronamaatregelen tijdens de wandeling.
Neem mee:
– Opgeladen mobiele telefoon, met internet
– Oordopjes voor in de telefoon

We dachten vrij te zijn

Posted by

Jongeren uit Eindhoven verdiepten zich onder leiding van theatermakers Madelène Veraa en Annemiek Nienhuis in de geschiedenis van Eindhoven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor We dachten vrij te zijn.

Vijf jongeren in hun zoektocht naar ‘vrijheid’; wat is dat tegenwoordig nog en hoe geef je het vorm? Hoe belangrijk is vrijheid en hoe verandert vrijheid en de blik daarop door de jaren heen; we lijken altijd iets heftigs mee te moeten maken om te beseffen hoe waardevol die vrijheid is. Waarom is dat zo? En waar drijft het niet hebben van vrijheid ons toe?

Bekijk de filmcollage vanaf 4 mei 20.00 uur ’s avonds op de Instagram van Wildpark, het jeugdtheaterplatform van Eindhoven.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.