MO-Nu-MENT

Posted by

7 Jongeren uit Eindhoven verdiepten zich, onder leiding van de theatermakers van Wildpark, in de geschiedenis van hun voorouders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met hun eigen reflecties, beweging en Spoken Word, de basis van de performance MO-NU-MENT.

Op 4 mei zijn we stil. We staan stil. We pakken een hand. We fluisteren iets. We delen. We herinneren ons iets dat we niet hebben meegemaakt, maar wat in ons voortleeft. 7 Jongeren maken samen met het publiek een Monument van de voetstappen uit het verleden. 

Een performance waarin we het herdenken voortzetten en waar jonge mensen u meenemen en laten voelen wat hen beweegt.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

We dachten vrij te zijn

Posted by

Jongeren uit Eindhoven verdiepten zich onder leiding van theatermakers Madelène Veraa en Annemiek Nienhuis in de geschiedenis van Eindhoven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor We dachten vrij te zijn.

Vijf jongeren in hun zoektocht naar ‘vrijheid’; wat is dat tegenwoordig nog en hoe geef je het vorm? Hoe belangrijk is vrijheid en hoe verandert vrijheid en de blik daarop door de jaren heen; we lijken altijd iets heftigs mee te moeten maken om te beseffen hoe waardevol die vrijheid is. Waarom is dat zo? En waar drijft het niet hebben van vrijheid ons toe?

Bekijk de filmcollage vanaf 4 mei 20.00 uur ’s avonds op de Instagram van Wildpark, het jeugdtheaterplatform van Eindhoven.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.