Open Deur

Posted by

Jongeren uit Roosendaal verdiepten zich onder leiding van theatermakers Romy Rockx en Sofie Habets in de geschiedenis van Roosendaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de EP over verhalen uit Roosendaal.

Tijdens de herdenking van 4 mei buigt een groep jongeren uit Roosendaal over de angst voor het onbekende. Over grenzen; van een land en van jezelf. Zit jouw voordeur op slot, blijft hij op een voorzichtig kiertje of staat hij wagenwijd open? Samen nemen we een EP op met zelfgemaakte teksten, liedjes en covers die zomaar op jouw deurmat kan vallen.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Sfeerhe(a)ven

Posted by

Jongeren uit Roosendaal verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sofie Habets, Romy Rockx en Bart Peters in de geschiedenis van Roosendaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de film Sfeerhe(a)ven.

In de film worden de verhalen van vijf ouderen uit Roosendaal vertaald van de oorlog toen naar de situatie nu. De jonge spelers reageren op de verhalen door een blijvend monumentje in hun eigen omgeving te creëren.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Perron 1

Posted by

Familievoorstelling waarin jongeren oorlog de wereld uit helpen Familievoorstelling (10+)

Hoe bijzonder is het eigenlijk dat we in Nederland al 73 jaar in vrijheid leven? We hopen allemaal geen oorlog mee te maken en staan daarom ieder jaar op 4 mei twee minuten stil om de slachtoffers uit oorlogssituaties te herdenken. Maar wat doen die twee stille minuten nu écht?

Op perron 1, in het oude stationsgebouw in Roosendaal, nemen 15 jongeren je mee op een missie: de oorlog de wereld uit helpen. Door middel van zang, dans, en spel laten zij zien op hoeveel manieren mensen met elkaar in strijd zijn. En onderzoeken zij hoe strijdlustigheid de wereld mooier kan maken. Om dit verhaal kun je niet heen, zelfs de treinreiziger niet.

Reis op perron 1 mee naar het verleden en denk mee over een kleurrijke toekomst. Sluit jij je aan bij de massa of durf je er pal tegenover te gaan staan? Ervaar het zelf tijdens het interactieve deel waarmee deze bijzondere locatievoorstelling wordt afgesloten.

Dromen, of wat we nog niet wisten

Posted by

De locatievoorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ neemt je mee langs verschillende locaties in het iconische klooster Mariadal in Roosendaal; van de kleinste kamertjes tot de prachtige kapel. Het vertelt het verhaal van de nonnen en Pater Averdieck, die Joodse kinderen een schuilplaats bieden in hun klooster en daarmee een groot risico nemen. Wanneer er Duitse officieren aan de deur bonken, breekt de paniek uit.

Wat zou jij doen als je voor onmogelijke keuzes wordt gesteld? Hoe kies je, en waarom? Een absurde, beeldende voorstelling over verraad, liefde en vechten voor je idealen; gespeeld, gedanst en bezongen door de spelers van Hofplein Roosendaal.

Jeugdtheater Hofplein Roosendaal vertelde al eerder verhalen over slachtoffers, verzetshelden en hun dromen die nooit verwezenlijkt zijn. Afgelopen jaar maakten zij de eerste editie van de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’, dat bekroond werd met de Rabobank Jongeren Cultuurprijs 2017. Een originele en aangrijpende voorstelling om ons eraan te blijven herinneren altijd te blijven dromen.

Voor deze nieuwe editie ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ hoef je de vorige voorstelling niet gezien te hebben. De voorstelling bevat nieuwe verhalen en locaties die geïnspireerd zijn op één van de Stolpersteine. De ‘struikelstenen’ zijn koperen steentjes aangebracht op de trottoirs voor huizen van Joodse slachtoffers en verzetsstrijders. Door heel Europa liggen 30.000 Stolpersteine verspreid, waarvan 28 stenen in Roosendaal. Voor het klooster Mariadal, waar de voorstelling plaatsvindt, ligt ook zo’n Stolpersteine. Deze herdenkt Pater Alphonsus Averdieck, die een belangrijke rol speelt in deze locatievoorstelling.

Speelt ook op de volgende data:
vrijdag 4 mei om 16:00 uur
zaterdag 5 mei om 13:00 en 16:00 uur
zondag 6 mei om 13:00 en 16:00 uur
donderdag 10 mei om 13:00 en 16:00 uur

Dromen, of wat we nog niet wisten

Posted by

In achttien straten in Roosendaal liggen Stolpersteine. Het zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen waar mensen hebben gewoond die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Ze worden Stolpersteine genoemd, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.  Roosendaalse Stolpersteine hebben als inspiratiebron gediend voor de voorstelling Dromen, of wat we nog niet wisten.

Dromen in tijden van oorlog

De jongeren van Jeugdtheaterschool Hofplein Roosendaal en Breda nemen ons mee naar bijzondere, soms vergeten locaties in Roosendaal. Lopend door de stad maak je op verschillende locaties kennis met mensen  en hun dromen. Dromen in tijden van oorlog. Hoe ver zou jij gaan om die dromen waar te maken? Zou je je leven willen geven om je droom waar te maken? Mag je nog wel grenzeloos dromen wanneer de grenzen en de regels heel duidelijk zijn bepaald?