Open Deur

Posted by

Jongeren uit Roosendaal verdiepten zich onder leiding van theatermakers Romy Rockx en Sofie Habets in de geschiedenis van Roosendaal ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de EP over verhalen uit Roosendaal.

Tijdens de herdenking van 4 mei buigt een groep jongeren uit Roosendaal over de angst voor het onbekende. Over grenzen; van een land en van jezelf. Zit jouw voordeur op slot, blijft hij op een voorzichtig kiertje of staat hij wagenwijd open? Samen nemen we een EP op met zelfgemaakte teksten, liedjes en covers die zomaar op jouw deurmat kan vallen.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Dromen, of wat we nog niet wisten

Posted by

De locatievoorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ neemt je mee langs verschillende locaties in het iconische klooster Mariadal in Roosendaal; van de kleinste kamertjes tot de prachtige kapel. Het vertelt het verhaal van de nonnen en Pater Averdieck, die Joodse kinderen een schuilplaats bieden in hun klooster en daarmee een groot risico nemen. Wanneer er Duitse officieren aan de deur bonken, breekt de paniek uit.

Wat zou jij doen als je voor onmogelijke keuzes wordt gesteld? Hoe kies je, en waarom? Een absurde, beeldende voorstelling over verraad, liefde en vechten voor je idealen; gespeeld, gedanst en bezongen door de spelers van Hofplein Roosendaal.

Jeugdtheater Hofplein Roosendaal vertelde al eerder verhalen over slachtoffers, verzetshelden en hun dromen die nooit verwezenlijkt zijn. Afgelopen jaar maakten zij de eerste editie van de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’, dat bekroond werd met de Rabobank Jongeren Cultuurprijs 2017. Een originele en aangrijpende voorstelling om ons eraan te blijven herinneren altijd te blijven dromen.

Voor deze nieuwe editie ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ hoef je de vorige voorstelling niet gezien te hebben. De voorstelling bevat nieuwe verhalen en locaties die geïnspireerd zijn op één van de Stolpersteine. De ‘struikelstenen’ zijn koperen steentjes aangebracht op de trottoirs voor huizen van Joodse slachtoffers en verzetsstrijders. Door heel Europa liggen 30.000 Stolpersteine verspreid, waarvan 28 stenen in Roosendaal. Voor het klooster Mariadal, waar de voorstelling plaatsvindt, ligt ook zo’n Stolpersteine. Deze herdenkt Pater Alphonsus Averdieck, die een belangrijke rol speelt in deze locatievoorstelling.

Speelt ook op de volgende data:
vrijdag 4 mei om 16:00 uur
zaterdag 5 mei om 13:00 en 16:00 uur
zondag 6 mei om 13:00 en 16:00 uur
donderdag 10 mei om 13:00 en 16:00 uur