Over-Leven

Posted by

Wat gebeurt er met een volk, cultuur of religie als deze onder druk is komen te staan?
Aan de hand van gesprekken met familie van ervaringsdeskundigen wordt de voorstelling in de eerste week van de meivakantie gemaakt. Het draait om de vraag wat er gebeurt met een volk, cultuur of religie als zij lijden onder terreur, geweld, onderdrukking of vervolging. We zoomen daarbij in op de Jodenvervolging en hoe dat gevolgen heeft voor de volgende generaties. We kijken naar het verhaal van een Romameisje wat na vele verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog in Woerden is terechtgekomen. Ook schuwen we de actualiteit niet.

Over-Leven wordt gespeeld op zaterdag 4 mei, om 21.00 uur, de try-out is ’s middags om 16.00 uur. De toegang is gratis (met de mogelijkheid te doneren). Wij zijn van mening dat alle Woerdenaren deze beleving zouden moeten kunnen ervaren.

Het Klooster & Theater Na de Dam
Sinds 2018 maken wij ieder jaar een jongerenvoorstelling op 4 mei onder de vlag van Theater na de Dam. Leuk om te weten: regie-assistent Esther Burggraaff is een oud-cursist van Het Klooster en loopt hier nu stage. Ze is nu in de afrondende fase van haar studie docent theater. Extra bijzonder is dat Esther zelf deelneemster was aan de 1e voorstelling van Theater Na de Dam Jong in Woerden in 2018 met de titel “Je moet zorgen dat je altijd melk in huis hebt.”

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

En toen was het klaar…

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sanne Dorrepaal en Niek Dekker in de geschiedenis van Woerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “En toen was het klaar…”

5 mei 1945. Het einde van de Tweede Wereldoorlog. Vijf jaar lang onzekerheid en onveiligheid. Een periode van haat en verraad, maar ook van verbroedering.  

En toen was het klaar… 

In deze editie willen theatermakers Sanne Dorrepaal en Niek Dekker met de groep jongeren onderzoeken wat er gebeurde na dat moment van de bevrijding. Wat hebben de mensen die de oorlog hebben meegemaakt meegegeven aan hun kinderen. Er wordt ingezoomd op enkele verhalen van mensen in Woerden. Hoe is het als kind van een verzetsheld? Worden oorlogstrauma’s doorgegeven? Wat betekent het als de oorlog vooral wordt doodgezwegen? 

Want het was nog niet klaar… 

Op theatrale wijze wordt duidelijk hoe verschillende gezinnen met de oorlog zijn omgegaan. De basis hiervoor zijn interviews en gesprekken met mensen die dit hebben gemaakt. Waar mogelijk wordt de link gelegd met de actuele situatie. Want ook nu stopt het niet als het klaar is.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

Struikelen

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sanne Dorrepaal en Niek Dekker  in de geschiedenis van Woerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “Struikelen”.

Struikelen over een steen en een naam. Struikelen met je hoofd en je hart. Wie wás die naam? Een klein steentje van 10 bij 10 centimeter met daarop een naam en twee data. Een voorstelling over identiteit, het lot en het hier en nu.. 

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Vergeten Wo(e)rden

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sanne Dorrepaal en Niek Dekker in de geschiedenis van Woerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de belevingstheater wandelroute “Vergeten Wo(e)rden”.

Vergeten en vergeten worden. Hoe gebeurtenissen groot en klein hun impact hebben op herinneren en onthouden enerzijds en vergeten anderzijds.. Een verhaal over blijven en weggaan. Een verhaal over groeien en stilstaan. Aan de hand van een route door het centrum van Woerden willen wij stilstaan bij wat vergeten is of vergeten dreigt te worden. De route is geïnspireerd door het initiatief “Schuldige Plekken” van fotograaf Hans van Ommeren. U loopt individueel of in tweetallen een route, op afstand ziet u kleine stukjes uit het hoorspel op verschillende locaties. Op 4 mei wordt de audiotour, uitleg en startpunt van de route hier geüpload.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Onderweg naar nu

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sanne Dorrepaal en Lara Wakelkamp in de geschiedenis van Woerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film Onderweg naar nu.

Hoe onze wegen elkaar kruisen van oost naar west en van toen naar nu. Over wat een individualistische samenleving kan leren uit een gemeenschappelijke geschiedenis

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Op 4 mei vanaf 16 uur is de korte film hier te bekijken.

Wat je niet weet kun je ook niet vertellen

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepten zich onder leiding van theatermaker Sanne Dorrepaal in de geschiedenis van Woerden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Wat je niet weet kun je ook niet vertellen.

Op het adres Rijnstraat 37 woonden in 1943 ongeveer achttien Joodse onderduikers. Op een morgen zijn deze mensen allemaal opgepakt, niemand van hen is teruggekeerd. Hoe is het geweest in het huis op ‘Rijn 37’? Hoe voelt het om onder te moeten duiken, niet naar buiten te mogen en je de hele dag te vervelen?

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Je moet zorgen dat je altijd melk in huis hebt

Posted by

Jongeren uit Woerden verdiepen zich onder leiding van theatermaker Sanne Dorrepaal in de geschiedenis van hun woonplaats ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “Wij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Je moet ervoor zorgen dat je altijd melk in huis hebt.

Wij zijn acht jongeren uit Woerden in het jaar 2018. Wie waren zij? Acht jongeren uit Woerden tussen 1940 en 1945. Wij zijn op zoek gegaan naar hun verhalen. Waar droomden zij van? Wat waren hun angsten, onzekerheden en welke keuzes moesten zij maken?”

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.