Toekomst van herdenken?

Posted by

De UNESCO Jongerencommissie presenteert een drieluik aan gedichten geschreven door jong en oud op een interactief programma vol dans en muziek.

Ervaren dichters hebben hun kennis en levenservaring met de hoofdvraag ‘Wat betekent vrede voor jou?’ gedeeld met jonge, opbloeiende dichters. We reflecteren op het belang van 4 en 5 mei met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog om aan de toekomst van herdenken te werken: we maken het belang van herdenken duidelijk aan volgende generaties.

Die grenze | De grens: Oorlog in Roermond

Posted by

Remunj, Roermond, maart 1945. Geen ronddraaiende beelden om 12 uur ’s middags op de toren van het stadhuis aan de Markt, geen Pierre Cuypersmonument op het Munsterplein, geen gezellige roezemoezende terrassen, niks. De stad is verlaten en ligt in puin na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben de toren van de kathedraal opgeblazen en de geallieerde bevrijders hebben zware beschietingen en bombardementen uitgevoerd om Roermond in handen te krijgen.

Wat heeft er zich in het grensgebied rondom Roermond afgespeeld? We vertellen en zingen over het leven onder de Duitse bezetting, het lot van de Roermondse Joden en over mensen die zich verborgen in de kelders onder het oude centrum.

Cabaretier en schrijver Vincent Bijlo vertolkt het verhaal. De bekende zangeres en multi-instrumentaliste Fay Lovsky brengt persoonlijke en herkenbare songs. De composities en arrangementen van de Duitse Konrad Koselleck samen met 9 musici van de bigband geven het verhaal met muziek en geluid lading en vleugels.

Nu, 80 jaar later, realiseren we ons dat de vrijheid die wij hebben zeer kostbaar is en dat we, in een tijd waarin oorlog steeds dichterbij komt, die vrijheid moeten bewaken.

Rondleiding ‘Stadsschouwburg Utrecht in oorlogstijd’

Posted by

De Stadsschouwburg Utrecht, geopend in september 1941, had een roerige start. Hoewel de bezetter dreigde met sloop, opende het gebouw toch en trok het in het eerste seizoen veel bezoekers. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw ook gebruikt door de NSB.  Met de speciaal samengestelde rondleiding ‘Stadsschouwburg Utrecht in oorlogstijd’ maken we deze geschiedenis zichtbaar met beeldmateriaal en verhalen. Hoe zag de Stadsschouwburg er toen uit en hoe was de situatie in het theater tijdens de oorlog? 

Deze rondleiding is helaas niet rolstoeltoegankelijk
Het gebouw heeft heel veel trappen. Op veel plekken kun je met de lift komen, maar niet overal. De rondleiding is daardoor helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel. Geldt dat voor jou en wil je toch graag een keer rondgeleid worden? Neem dan contact op via mail. Dan kijken we of we dat mogelijk kunnen maken.

Familieschriften

Posted by

Op 2, 3 en 4 mei wordt ‘Familieschriften’ opgevoerd. Dit is een vertelvoorstelling door Ina Schrama en Cor van Heerwaarden over Texelaars in oorlogstijd. Boeren, vissers, onderduikers, Amsterdammertjes, de mannen die naar Assen moesten om dwangarbeid te doen, de beschieting van Den Burg, het vliegveld, de Mok en andere gebeurtenissen komen voorbij.

Aanmelden kan door een mail te sturen.

Die mame!

Posted by

In het avondvullende muziekprogramma Die mame!, neemt Anouk Dorfmann u op eigenzinnige wijze mee in haar verhaal. Een verhaal over een zoektocht naar haar Joodse identiteit.

Begeleid door contrabassist/gitarist Gerard Schoren, accordeonist Bart Lelivelt en violiste Anneke Frankenberg, danst, zingt en vertelt Anouk over haar leven en haar familie. Zij laat u kennismaken met een breed scala aan klezmerstijlen, en gebruikt daarvoor de talen die in haar mond wonen: Jiddisch, Hebreeuws, Ladino, Frans en natuurlijk Nederlands.

Van kwetsbare en intieme slaapliedjes langs expressieve melodieën tot aan de meest uitbundige feestmuziek. Dit alles met als groot voorbeeld, Mamie, haar Joods-Algerijnse oma en een ECHTE Yiddishe mame. Anouk had geen Joodse moeder, maar werd er wel een.

Terwijl u luistert, zingt, wiegt en drinkt, neemt de band u mee terug naar die trouwerij waar u op de tafel stond te dansen of die vrijdagavond waarop uw moeder u neuriënd naar bed bracht.

Artistieke 4 mei lezing

Posted by

De Tweede Wereldoorlog is tachtig jaar geleden. Hoe blijven we de Holocaust herdenken? Prof. Ido de Haan (UU), gespecialiseerd in de herinnering aan de Holocaust in Nederland, spreekt over de rol die omstanders speelden en hoe de Jodenvervolging wordt gebruikt in politieke discussies. Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) geeft de lezing een theatrale vertaling. Theatermakers Greg Nottrot en Hanna Timmers zoeken ieder op eigen wijze naar meerstemmigheid.

De lezing is voor iedereen vrij toegankelijk en vindt plaats direct na de stedelijke herdenking op het Domplein dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Seizoenen van Herinnering

Posted by

Een indrukwekkend muzikaal-theatraal spektakel over de ingrijpende impact van de Tweede Wereldoorlog.
Onderwater Producties en het Dordrecht Philharmonisch Orkest (Phil Good) brengen, samen met inwoners van Dordrecht, een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog en 80 jaar bevrijding in de stad.

Een muzikaal en theatraal spektakel over de impact van de Tweede Wereldoorlog. Vier personages – een verzetsstrijdster, een Duitse soldaat, een onderduikster en een bakker – vertellen hun verhaal. Een indrukwekkende voorstelling die geschiedenis tot leven brengt.

Mede mogelijk gemaakt door het Vfonds.

Het lied dat zij zongen

Posted by

‘Hoe klonken de muziek in de oorlogsjaren? Wat was de betekenis achter deze nummers? En wie waren de mensen verscholen achter die bekende radiofragmenten?’

Arnhemse jongeren en volwassene creëren deze voorstelling over muziek, radio en propaganda in de Tweede Wereldoorlog. Met nummers uit die tijd en zelfgemaakte muziek nemen ze je mee in de waarde en noodzaak van muziek van 80 jaar geleden!
“Via de radio werd de invasie aangekondigd en via de radio hoorden ze van de bevrijding.”

Onder leiding van Hanna de Jager en Ilse Bakker.

Deze voorstelling is gratis, graag wel even reserveren (via de knop ‘Meer info & reserveren’).

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

De deur was per toeval nog open

Posted by

Op de historische grond van de Academie voor Theater en Dans, waar vroeger het bruisende bioscooptheater ‘het Tip Top Theater’ stond, hoor je de adembenemende gebeurtenissen die filmoperateur en verzetsman Piet Wessendorp er heeft meegemaakt. Het theater is letterlijk van levensbelang geweest voor haar publiek en haar buurtbewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De grote vraag is: waarom weet niemand op de Academie wat zich op deze grond heeft afgespeeld?

‘De deur was per toeval nog open’ is een filosofische, onthullende getuigenis op historische grond.
Hoe navigeren we op een moreel kompas dat afgesteld is op ons verleden?

  • Over de makers –
    Acteur en theatermaker Stijn Schootstra (1999) studeerde in 2024 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In zijn eerste jaar op de opleiding ontdekte hij het bijzondere verhaal van deze historische grond, waar niemand van op de hoogte leek te zijn. Hij is de archieven ingedoken en samen met producent Tessel van Ruitenbeek (1999) is hij vastberaden dit verhaal te delen en tot leven te brengen. Ze sloegen daarbij de handen ineen met scenografen Mickey Gantz en Luka Viool om een blijvend monument achter te laten voor het Tip Top Theater. Dit monument wordt tijdens de voorstelling onthuld.

De dag waarop de wereld kleiner werd

Posted by

Wat als je wereld met de dag kleiner wordt? 15 jongeren vertellen het verhaal van de Goudse Edith.

Wat als je niet meer naar school kan?
Wat als je niet meer af kan spreken met je vrienden?
Wat als je hetgeen wat je het liefst doet niet meer kan?

Niet meer vliegeren
niet meer picknicken
niet meer zwemmen

Duik met de jongeren in het verhaal van Edith en luister naar alle verhalen en vragen die boven komen drijven. Als toeschouwer van een zwemfestijn word je meegesleurd naar tragische gebeurtenissen tijdens tweede wereldoorlog.

Op 4 mei is de volledige voorstelling te zien, in de Goudse Schouwburg. Op 5 mei zijn er een aantal scènes te zien op het Bevrijdingsfestival Gouda.

Over de theatermaker
Marieke Braaksma is een bevlogen theatermaakster die vanuit verhalen en beelden de tijd van nu opzoekt. Ze is onderdeel van de artistieke kern van MATROSE. Een gezelschap waar het vertellen van verhalen, de 360˚ beleving en direct contact met het publiek centraal staan. In dit project gaat ze met jongeren op zoek naar verhalen, verbinding en verbeelding. Deelnemers worden onderdeel van het maakproces.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Onder voorbehoud

Posted by

Hoe weet je wat waar is? Kan je vertrouwen op je eigen waarneming? Wie kan je geloven? En wat als vragen stellen gevaarlijk is?

De inwoners van een klein dorpje aan zee luisteren al jaren naar de goede raad van hun orakel, tot op een dag de antwoorden alleen maar meer vragen oproepen en iedereen de weg kwijt raakt.

Geïnspireerd door echte verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Beverwijk, maken en spelen getalenteerde jongeren uit de omgeving “Onder voorbehoud”, een voorstelling over het gevaar van te duidelijke antwoorden en de vrijheid om te blijven bevragen.

“Onder voorbehoud” is een samenwerking van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk en de Bibliotheek IJmond Noord. De voorstelling is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

De tijdloze tragedie

Posted by

Kunnen jongeren van vandaag de dag nog gewoon kind zijn? Of worden ze al te veel geconfronteerd met de problemen van de wereld die ook zij ooit onder ogen moeten gaan zien? In De Tijdloze Tragedie blikken onze jongeren terug op de Tweede Wereldoorlog. Wat voor invloed heeft dat nog op hen en hoe staat het in verbinding met vandaag de dag? Kunnen zij op deze leeftijd ook echt iets doen of zijn ze enkel bijstanders? Hand in hand met het verleden, het heden en de toekomst zoeken ze samen naar een oplossing. Maar is die ook te vinden? En is dat hun verantwoordelijkheid?

Verzamelen om 20:30u bij de ingang van het Meervaart Theater, vanaf daar lopen we gezamenlijk naar de speellocatie. Reserveren is niet nodig.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Geschiedenis nu – ode aan de vrede

Posted by

Bert Wagenaar van Kreveld vertelt over zijn opa, Arnold van Kreveld, die tevens geboren was op 4 mei 1910. Vóór de Tweede Wereldoorlog groeide Arnold op in Amsterdam met zestig van zijn neven en nichten, waarvan er na 1945 nog maar drie over waren. Hij was een wetenschapper en één van de medeoprichters van het Humanistisch Verbond. Bert zal het verhaal over zijn grootvader omlijsten met een paar gedichten over vrede.

Daniil Aleksin speelt voorstelling Berk; kleinkunst over vrede en oorlog. De inspiratie hiervoor haalt hij uit zijn directe omgeving, evenals uit de muziek van Victor Tsoi. Censuur is universeel, zo ook ons recht in verzet te komen. Berk is geregisseerd door Selma Susanna.

De glimlach van Boy

Posted by

Waalsdorpervlakte op 6 november, Boy is dan 22 jaar oud na een moedig en onstuimig leven waarin hij zowel veel privileges als racisme en nazisme meemaakte. De monoloog geschreven en geregisseerd door Paulette Smit, maakte deel uit van het 5 luik Vergeten helden in 2021, als online voorstelling tijdens Corona bij Theater na de Dam in De Balie.

Boys monoloog is voor de herdenking van zijn vroege dood 80 jaar geleden, hernomen en vertaald naar het Papiamento. Op Aruba in oktober en november veelvuldig gespeeld voor scholen en herdenkingen, ook in Nederland, tweetalig uitgevoerd.

Onzuiver

Posted by

Onzuiver is een fysieke theatervoorstelling waarin de spelers onderzoeken wat er gebeurt als ze uit hun eigen vertrouwde wereld stappen en in contact komen met de ander. Vinden ze verbinding in een wereld waarin iedereen recht tegenover elkaar staat?

”Het voelt fijn als je in je eigen wereld zit. Met anderen daarbij is het onbekend. Dat voelt eng. Is de kans op vrede niet groter als je je openstelt voor de ander? Is de oorlog dan voorbij in jezelf of in de hele wereld? Eén ding staat vast, in je eentje kan je geen oorlog maken. Durf jij te kijken naar de andere kant?”
– Bea Otte

Wij zijn Theater LeBelle! Een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke uitdaging en onderdeel van het programma Kunst & Zorg van Cordaan. In dit programma worden verschillende kunstvormen ingezet, waaronder theater en dans, om de kwaliteit van leven van de cliënten te verbeteren. De groep spelers werkt in Amsterdam onder leiding van Ot Kleiterp en Noa Tielens.

‘Onzuiver’ speelt op zondag 4 mei 2025 van 19:30 – 21:00. Om 20:00 zullen wij 2 minuten stil zijn.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

Words on war

Posted by

Het woord is aan de woordkunstenaars! Met woorden en liedjes die ons mee terugnemen naar de jaren ’40/‘45, staan we tijdens Words on War stil bij 80 jaar vrijheid en reflecteren we op strijd en (on)vrijheid in de wereld van vandaag de dag. Tijdens eerdere uitverkochte edities blikten we in tekst en muziek terug op het verwoestende bombardement op de Nijmeegse binnenstad en op de daaropvolgende militaire operatie Market Garden. De komende Words on War editie luisteren we met frisse oren en woorden naar oorlogsliederen.

Line-up: Aafke van Pelt, Moni Zwitserloot, Nora van Dam, Rik Luijmes, Wout Waanders, Daniël van der Duim, Qader Shafiq & presentatie door Thijs Kersten.

“Bij het niet begrijpen in het grensgebied tussen zin en waanzin, is daar de kunst. Dan is er muziek en proberen mensen woorden te vinden en beelden. Dan is er troost en hoop in onderlinge verbondenheid tussen mensen. En dat was voor mij de betekenis van deze avond”

Debby Hertsenberg, Ugenda

80 jaar vrijheid & mijn familie

Posted by

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we samen moeite voor doen. Dat hiervoor acceptatie van de ander, ook als deze anders is dan wij, een belangrijke voorwaarde is benadrukken we in de voorstelling ’80 jaar Vrijheid en onze familie’.

Briza vertelt haar eigen familie verhalen: van een Marokkaanse oom die vocht in het Franse leger, van een oma die joods was en met haar familie werd gedeporteerd, van een Roma-tante, van een moeder die in een Jappenkamp zat, van een vader/violist die moest onderduiken vanwege zijn NEE tegen de Kulturkammer, en van de verzetsstrijders Ru Paré, George Maduro (Madurodam) en Anton de Kom. Dit afgewisseld met bijpassende muziek en liedjes van o.a. Willy Derby en Lou Bandy, ondersteund door video-animatie.

Binnen de Poorten 1943-1945

Posted by

Binnen de poorten vertelt het verhaal van Jules Schelvis die met zijn familie vanuit Amsterdam via Westerbork gedeporteerd wordt naar vernietigingskamp Sobibor.
Daar aangekomen wordt Jules uitgekozen om te werken in een ander kamp. Zijn vrouw en andere familieleden worden direct na aankomst vermoord.
Jules overleeft tal van kampen voor hij in 1945 wordt bevrijd.

Pas in de jaren 80 verwerkt hij zijn ervaringen in het boek Binnen de Poorten.
Dit boek vormt de basis voor een grote theaterproductie in 1995 t.g.v. 50 jaar bevrijding.
50 spelers en muzikanten verbeelden zijn haast niet te verbeelden verhaal.
Eric Borrias is als verteller aan deze productie verbonden.

De wens leeft om dit verhaal ook in Westerbork te vertellen. 
Financieel en logistiek niet haalbaar met zo’n grote productie.

Een aantal jaren later wordt het initiatief genomen om het stuk te bewerken tot een solovoorstelling voor Eric Borrias.
De voorstelling gaat in 2000 in première in Herinneringcentrum Kamp Westerbork en fragmenten worden door de NOS uitgezonden.
In 2007 wordt Eric Borrias voor zijn spel onderscheiden met de Rachel Borzykowski-penning van Stichting Sobibor.

In 2016 overlijdt Jules Schelvis. Ter nagedachtenis wordt de voorstelling nog éenmaal gespeeld.

In 2025 een éenmalige herneming ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding en als waarschuwing voor het groeiend populisme.

Rifka en Zus

Posted by

Een voorstelling gebaseerd op meerdere waargebeurde verhalen van twee jonge meisjes die elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog leerden kennen en vlak na de bevrijding weer uit elkaar werden gehaald. Hoeveel impact heeft dat nog jaren na die tijd? 

4 mei 2025 om 21:00 is de première, aanmelden kan door een mail te sturen.

Onder dwang, over grenzen

Posted by

Deze wandeling door de Amsterdamse Plantagebuurt neemt je mee in een onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis: de (gedwongen) tewerkstelling van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een performer laat het verhaal van de arbeidsinzet tot leven komen: Wat voor werk deden de mannen? Hoe zag hun dagelijks leven eruit? En welke politieke en sociale structuren maakten de tewerkstelling van meer dan 500.000 Nederlanders mogelijk?

Stap in het verhaal met je hele lichaam, laat tijd en ruimte vervagen en beleef geschiedenis in het nu.

Over de maker
Franziska Menge (1987) maakt werk op het snijvlak van fysiek theater, performance en dans. Ze onderzoekt thema’s als menselijke veerkracht, fysieke uitputting en de impact van (zelfopgelegde) systemen. Voor Theater Na de Dam maakte zij eerder met Jasper Koopmans De soldaat (#withfilter) over de werking van oorlogspropaganda.

Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd

Posted by

Vertaler en romancier Maarten Asscher vertaalde onder de titel ‘Toch kennen dromen ook gevoel voor tijd’ een selectie uit de sonnetten die Albrecht Haushofer tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog schreef in de gevangenis in de Berlijnse wijk Moabit. Met deze als Moabiter Sonetten beroemd geworden gedichtencyclus legt Haushofer verantwoording af over zijn morele worsteling als diplomaat gedurende de jaren van het Derde Rijk en beschouwt hij het verval van de Duitse cultuurnatie. Ze vormen het geestelijke testament van een belezen kosmopoliet, wiens wereld is teruggebracht tot een bestaan waarin de dagelijkse en nachtelijke geallieerde bombardementen het apocalyptische slot van de oorlog inluidden. Een wereld die uiteindelijk gereduceerd wordt tot een Gestapo-gevangeniscel waar verre dromen en dierbare herinneringen het moeten opnemen tegen het rammelen van ketens, het zoemen van een mug of de zwijgende confrontaties met de jonge Oost-Europese boeren die als cipiers dienstdoen.

Uitgeverij HetMoet presenteert op deze avond de gedichten in een nieuwe bloemlezing in hun handgedrukte en handgebonden Singersteek Serie.

Literair theatercollectief Feest der Poëzie presenteert deze bundel met voordracht en muziek. Na een inleiding door vertaler Maarten Asscher brengt voordrachtskunstenaar Simon Mulder een leesvoorstelling over het verhaal van Haushofer, waarin zijn gedichten een grote rol spelen. Componist Henry Kelder heeft voor de gelegenheid drie van de sonnetten getoonzet voor sopraan, viool en cello. Een sterrencast bestaande uit Rosina Fabius (mezzosopraan), Matthias Naegele (cello) en Lis Perry (viool) brengt bijpassende muziek rondom de voordrachten en verzorgt de première van de drie nieuwe liederen.

Voorafgaand aan de voorstelling wordt stilgestaan bij de Joodse oorlogsslachtoffers van omliggende straten van het Pianola Museum, voor wie nog geen Stolpersteine gelegd zijn.

Toen en nu

Posted by

In het kader van Theater na de Dam brengt actrice Kathenka Woudenberg een theatraal eerbetoon aan Maartje Luccioni. Herinneringen en verhalen van deze bijzondere dichteres en schrijfster worden tot leven gewekt.

In de bundel “Toen en Nu” vervlecht Luccioni haar herinneringen als meisje van vijf in de Tweede Wereldoorlog met oorspronkelijke observaties over menselijk verlangen en verzet.

Luccioni (1935), bekend om haar scherpe blik op vrouwenemancipatie, hartstocht en de spelregels van de liefde, trok zich na 1990 uit de openbaarheid terug. Maar haar stem bleef klinken in intieme kring. Nu, jaren later, klinken haar woorden opnieuw, in de vertolking van Kathenka Woudenberg. Voorgelezen en omlijst.

De laatste getuigen – de laatste

Posted by

Na tien jaar ronden we het terugkerende herdenkingsprogramma De Laatste Getuigen af met een allerlaatste programma in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg. We horen voor de laatste keer van de getuigen de verhalen over de gebeurtenissen. Hoe was het om de oorlog mee te maken? Op basis van interviews met getuigen hoor je de persoonlijke verhalen van toen.

Samen herdenken
Op zondag 4 mei vindt het programma De Laatste Getuigen weer plaats in de Koninklijke Schouwburg. Eerst kijken we samen in de zaal naar de twee minuten stilte op de Waalsdorpervlakte. Direct daarna begint De Laatste Getuigen.


We’ll Meet Again!

Posted by

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theaters zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Aan de Slinger organiseert deze voorstelling samen met het 4/5 mei Comité Houten.

Zangtrio The Forces Sweethearts staat stil bij 80 jaar vrijheid in Nederland. Herinneringen worden tot leven gebracht dankzij muziek uit de jaren 30, 40 en 50, afgewisseld met gedichten en anekdotes uit de tijd rondom de Tweede Wereldoorlog. Bekende hits van onder anderen Vera Lynn, Doris Day en The Andrews Sisters komen voorbij. Liedjes als Bei mir bist du schön, Rum and coca cola, Those were the days en natuurlijk We’ll meet again. Met hun prachtige driestemmigheid, swingende danspassen en stijlvolle outfits zorgen de ‘sweethearts’ voor een feest der herkenning.

The John McCormick Story

Posted by

Op 22 februari stort een B24 na een missie in Duitsland neer in de Geerpolder, tussen Zoeterwoude en Zoetermeer. De negen bemanningsleden verspreiden zich snel. Vier worden gepakt en krijgsgevangen gemaakt. Vier anderen vinden een onderduikadres. John McCormick, 23 jaar uit Scranton, Pennsylvania, komt in contact met het verzet en krijgt een keuze: onderduiken of meevechten. Hij kiest het laatste en wordt onderdeel van het gewapend verzet in Zoetermeer. Hij traint de Nederlanders, maakt wapens buit en doet mee aan overvallen. Na een vermoedelijk verraad komt hij op 29 april bij een aanval op het safehouse in Zevenhuizen om het leven.

Wie was deze jongeman? Wat waren zijn drijfveren? Hoe sleet hij zijn dagen bij het Zoetermeerse verzet? Meesterverteller Laurens de Groot brengt zijn verhaal, stapt in zijn schoenen en sleept de luisteraar mee naar die noodlottige laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal vol drama en heldenmoed.

Een muur van glas

Posted by

Stel je voor
Je wordt wakker
En alles is van glas
Wat zou je doen?

Wat als je gaat zien wat je liever niet ziet
Wat als je hoort wat je liever niet wilt horen
Jongeren duiken in verhalen van vroeger
van gisteren
Vandaag
En morgen

Stel je voor
Een theaterzaal vol jongeren
Verhalen van vroeger
Verhalen van nu
Verhalen van morgen

Een groep jongeren neemt je mee in dat wat we niet willen horen
In dat wat we niet willen zien
Waar ligt de grens?
En wat als die er niet zou zijn?

Een groep jongeren neemt je mee naar plekken, verhalen en gebeurtenissen waar je liever niet wil zijn. Zij durven de vragen te stellen die wij inslikken. Wat als je doorvraagt?

Over de theatermaker 
Marieke Braaksma is een bevlogen theatermaakster die vanuit verhalen en beelden de tijd van nu opzoekt. Ze is onderdeel van de artistieke kern van MATROSE. Een gezelschap waar het vertellen van verhalen, de 360* beleving en direct contact met het publiek centraal staan. In dit project gaat ze met jongeren opzoek naar het verhaal dat je liever niet wil horen. Opzoek naar eerlijkheid, verbinding en verbeelding. Kom als je durft!

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Roos

Posted by

Alles vergeten of niets vertellen, is een verraad aan het leven…

Roos, een Oekraïens-Joodse vrouw, rouwt. Ze kijkt terug op haar turbulente leven en daarmee ook op een groot deel van de twintigste eeuw.

Haar monoloog is een diep ontroerende herinnering aan een aantal aangrijpende gebeurtenissen die de vorige eeuw hebben gekleurd. Aan het einde van haar indrukwekkende verhaal ontdek je dat het verdriet van deze vrouw niet zo voor de hand liggend is, als je in eerste instantie denkt…

Wie komt morgen met verhalen?

Posted by

Direct na de Dodenherdenking op het Domplein, is er in de Domkerk een optreden van dichter en schrijver Ingmar Heytze met zijn band Asfaltfeeën. Een scenische voordracht op muziek over de toekomst van ons herdenken.

Leo Vroman (1915-2014) dichtte de prachtige regels: ‘Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen, / en herhaal ze honderd malen: / alle malen zal ik wenen.’ 

We naderen langzaam maar zeker een omslagpunt in het herdenken van de Tweede Wereldoorlog – het moment dat er niemand meer in leven is die de oorlog zelf heeft meegemaakt. Vanaf dat moment kunnen we geen nieuwe vragen meer stellen over de oorlog, of tenminste geen nieuwe verhalen uit de eerste hand meer verwachten. Is dat louter een onvermijdelijk, maar toch vooral symbolisch omslagpunt,  de hand?

Dichter Ingmar Heytze kwam er eind vorig jaar pas achter dat zijn vader hem vooral de spannende, jongensboek-achtige verhalen over zijn Tweede Wereldoorlog had verteld, terwijl er ook een verhaal bleek te zijn dat hij niet kon of wilde vertellen. 

Struikelstenen in muziek

Posted by

Na het grote succes van het project Struikelstenen in muziek 2023 zijn we blij om mee te delen dat op 4 mei aanstaande een bewerking van het project opnieuw te zien is.

In Struikelstenen in muziek wordt het verhaal van 6 struikelstenen in onze stad bezongen en vertelt door verschillende Kamper muzikanten en kunstenaars. Naast de liedjes zijn er ook prachtige beelden die de voorstelling ondersteunen en is er een expositie die na de voorstelling te bezoeken is.

De zes locaties die gepresenteerd gaan worden:

  1. Struikelsteen Boven Nieuwstraat 59, ter nagedachtenis aan Heintje Vos – door Remi Mateboer en Daan Kerkhof
  2. Struikelsteen Emmastraat 2, ter nagedachtenis aan Izak van der Horst – door Herman Broers
  3. Struikelstenen Gasthuisstraat 7, ter nagedachtenis aan Familie Goudsmid – door Jonah Bakker en Floris Hulsebos
  4. Struikelstenen Oudestraat 39, ter nagedachtenis aan Familie Boektje – door Iris Boter en Linda Westera
  5. Struikelstenen Hendrik van Viandenstraat 72, ter nagedachtenis aan Familie Vos – door Baruch da Costa
  6. Struikelsteen Van Heutzplein, ter nagedachtenis aan Abraham van Ploeg-door Geert Leurink

Noblesse oblige

Posted by

‘Noblesse oblige’ is een lezing van vier monologen die deel uitmaken van een voorstelling ‘in the making’. Het vindt plaats in een pand waar Joden onderdak vonden in de Tweede Wereldoorlog. Kom de banken vullen en luister naar het verhaal van een nieuwe generatie die op zoek is naar wat Joods zijn betekent ten tijden van oorlog:

Het is oorlog in hun tweede thuisland. Ben, Aviva en Tamar begeven zich in een kloof tussen hun eigen generatie, die de oorlog door de ogen van de media meemaakt en hun vader, die het ten lijve heeft ondervonden. Kunnen ze hun vader begrijpen? En hij hen?

Mail om een plekje te reserveren naar Dara Bazelet.