PuinHoop

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Elsbeth Hoefkens in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film “PuinHoop”.

“PuinHoop” gaat over het vinden van hoop en vooruitkijken tijdens een periode van crisis. In deze dynamische korte film over beweging en stilstand van de jonge regisseur Elsbeth Hoefkens mijmert een groep jongeren over hun toekomst. Via whatsappgesprekken, fysiek theater en radiofragmenten van vroeger geven ze vorm aan hun zoektocht. Vinden ze houvast in de verhalen van toen? Over de obstakels onderweg. Over de idealen en dromen van toen en nu.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Angstbaas

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Floris Rijndam in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte docu-film Angstbaas.

Vijftien jongeren overdenken vanuit hun huis hun leven te midden van de huidige coronacrisis. Ze zoeken naar parallellen met de verhalen van mensen die tijdens de oorlog in een schuilkelder ondergedoken zaten op Landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek. De herinneringen van toen en de reflecties van nu vloeien samen in een korte docu-film over (on)vrijheid in crisistijd.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Het leeftijdsadvies voor de docu is 14+.

Vrij genoeg

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Floris Rijsdam in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vrij genoeg.

Jij en ik, wij leven in een vrij land. Wat als die vrijheid wordt afgepakt? Niet in één keer, met bulderende kanonnen of door een vijand uit een ander land, maar langzaam, geniepig en sluimerend, zodat je niks merkt. In deze beklemmende muziektheatervoorstelling onderzoeken we de vanzelfsprekendheid van vrijheid in onze huidige maatschappij. We spelen deze voorstelling in de kapel van het voormalige St. Elisabeth Gasthuis, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als toevluchtsoord voor gewonde soldaten.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Onder ons

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Nicole Vervloed in de
geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen
over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen,
vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Onder ons.
Bertie (78): “Ik moet denken aan mijn moeder. Hoe zij geheime informatie verstopte op
briefjes achter de spelden in haar haren.”

Een groep jongeren is op operatie VERZET met schuilnamen, afzetlint, witte bonen in
tomatensaus en de opnames van hun gesprek met ooggetuigen van de Tweede
Wereldoorlog. Zij maken zich zorgen over de wereld, hun beltegoed en hun cijfers. En hoe
deze operatie in hemelsnaam kans van slagen heeft. Onder Ons is een muzikale theaterroute
met koor, klein en groot verzet, pogingen om verantwoordelijkheid te nemen en een ode
aan de nieuwsgierigheid.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28
jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor
even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op donderdag 3 mei 2018 om 19u en op vrijdag 4 mei 19:00u. Kijk voor meer informatie op de website van Muziektheater De Plaats.

Schuilstorm

Posted by

Een aantal jongeren hangt wekelijks rond in een kerk waar de deur altijd openstaat. Ze hebben het over niks belangrijks; ze zijn gewoon samen. Dan stormt er een vreemdeling de kerk binnen. Is hij op de vlucht? Is hij te vertrouwen? Hortend en stotend komt er een verhaal op gang over oorlog, wanhoop en vriendschap. Een belangrijk verhaal waardoor de verhoudingen in de vriendengroep op scherp komen te staan.

Schuilstorm is een montagevoorstelling in de Waalse Kerk van Arnhem, geïnspireerd op de geschiedenis van deze plek en de getuigenissen van enkele bijzondere Arnhemmers over hun belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het kader van de mei-herdenking speelt De Plaats behalve de voorstelling Schuilplek ook de voorstelling Anne Frank (8+). Een indringend gespeelde monoloog op basis van de beroemde dagboeken. 1 t/m 4 mei, De Transformatie-Plaats.

Speelt ook op 3 mei om 19.00 & 21.00 uur