PuinHoop

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Elsbeth Hoefkens in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film “PuinHoop”.

“PuinHoop” gaat over het vinden van hoop en vooruitkijken tijdens een periode van crisis. In deze dynamische korte film over beweging en stilstand van de jonge regisseur Elsbeth Hoefkens mijmert een groep jongeren over hun toekomst. Via whatsappgesprekken, fysiek theater en radiofragmenten van vroeger geven ze vorm aan hun zoektocht. Vinden ze houvast in de verhalen van toen? Over de obstakels onderweg. Over de idealen en dromen van toen en nu.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Angstbaas

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Floris Rijndam in de geschiedenis van Arnhem ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte docu-film Angstbaas.

Vijftien jongeren overdenken vanuit hun huis hun leven te midden van de huidige coronacrisis. Ze zoeken naar parallellen met de verhalen van mensen die tijdens de oorlog in een schuilkelder ondergedoken zaten op Landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek. De herinneringen van toen en de reflecties van nu vloeien samen in een korte docu-film over (on)vrijheid in crisistijd.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Het leeftijdsadvies voor de docu is 14+.

Onder ons

Posted by

Jongeren uit Arnhem verdiepten zich onder leiding van theatermaker Nicole Vervloed in de
geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen
over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen,
vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Onder ons.
Bertie (78): “Ik moet denken aan mijn moeder. Hoe zij geheime informatie verstopte op
briefjes achter de spelden in haar haren.”

Een groep jongeren is op operatie VERZET met schuilnamen, afzetlint, witte bonen in
tomatensaus en de opnames van hun gesprek met ooggetuigen van de Tweede
Wereldoorlog. Zij maken zich zorgen over de wereld, hun beltegoed en hun cijfers. En hoe
deze operatie in hemelsnaam kans van slagen heeft. Onder Ons is een muzikale theaterroute
met koor, klein en groot verzet, pogingen om verantwoordelijkheid te nemen en een ode
aan de nieuwsgierigheid.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28
jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor
even de stemmen van toen in het nu.

Speelt ook op donderdag 3 mei 2018 om 19u en op vrijdag 4 mei 19:00u. Kijk voor meer informatie op de website van Muziektheater De Plaats.