NELLIE

Posted by

De Dansonderneming presenteert op 4 mei de voorstelling NELLIE, een eerbetoon aan de jongste dochter van de bekende Hoornse verzetsstrijders Trien en Bart de Haan. Als 15-jarige brengt Nellie al illegale krantjes rond. Na de arrestatie van haar moeder in 1942 neemt ze de zorg op zich voor de vele onderduikers die haar ouders in hun woning aan de Noorderstraat 12 in Hoorn opvangen.

NELLIE wordt gedanst door 15 jonge danstalenten in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, in een choreografie van de Hoornse choreograaf Nanska van de Laar.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Trien

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermaker Nanska van de Laar in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Trien.

Een ode aan de bijzondere West-Friese Trien de Haan. Ze strijdt in de jaren ’30 voor vrouwen- en arbeidersrechten, maar belandt door haar strijdlust in concentratiekamp Ravensbrück. Ook daar blijft Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) vrouwen empoweren. Ze schrijft gedichten om de moed en solidariteit levend te houden, tegen de haat en martelingen in. En ook nu empowert Trien vrouwen.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

En toen

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van choreografe Manouk Roberts in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling En toen.

Oorverdovende stilte, van chaos en destructie naar verlossing en vrede. De oorlog is voorbij. Opstaan zul je, vooruit kijken moet je. Maar hoe verhoudt je je tot wereld als je niet meer weet wat een normaal leven is? Het is een innerlijke tweestrijd die constant wordt gevoed door stilte en eenzaamheid. Hoe bouw je een nieuw leven terwijl het oude bestaan nog zo in eenieder leeft? Kan je dat ooit loslaten of zul je altijd twee levens leiden?

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Stories of tonight

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermaker Kris de Graaf in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de dansfilm stories of tonight.

De dansfilm stories of tonight heeft als vertrekpunt het verhaal van Nike de Jongh, dochter van de bekende fotograaf Eddy de Jongh. Eddy de Jongh heeft als enige van zijn familie de Tweede Wereldoorlog overleefd. Verbinden en loslaten, kind zijn en verhalen vertellen staan in deze dansfilm centraal. Het is een samenkomst van improvisatie, choreografie en live muziek.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Schaduw

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lore Koelemeijer en Janna de Lathouder in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de korte film Schaduw.

Als ik de Tweede Wereldoorlog herdenk dan…

Als ik aan de toekomst denk dan…

Als ik iets in het verleden kon veranderen dan…

Zeven jonge makers vulden deze zinnen aan en zetten dat om in tekst, beweging of muziek. In een korte film plaatsen zij heden en verleden tegenover elkaar. Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Stiltes

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Janna de Lathouder in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Stiltes.

Alles wat te vrij is, wordt verboden. Wat overblijft is het geluid van de bezetting: het gestamp van laarzen door de straten en voorzichtig geschuifel van voeten in de nacht. Als de stiltes lang genoeg duren, ga je horen wat er niet gezegd wordt.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Echt niet! Echt wel! (10+)

Posted by

“Ik verzin dit niet. Dit is wat ik gezien heb, meegemaakt heb. Meestal zwijg ik, maar vandaag wil ik erover vertellen. Aan u, aan jou.”

Jongerentheatergroep TRANS! neemt je mee op een wandeling door Hoorn, langs onverwachte, kleine plekken. Onderweg brengen de spelers hun scènes, monologen, dans en muziek over de Tweede Wereldoorlog in Hoorn.

Theater, gebaseerd op echte verhalen, van echte mensen die de oorlog in Hoorn zelf hebben. Deze verhalen zoeken nieuwe bewoners. Mogen ze bij jou? Zal je ze koesteren als je eigen herinnering? En wil je ze op een dag misschien weer doorvertellen aan een nieuw luisterend oor?

Echt niet! Echt wel! is een theatrale beleving over kiezen tussen wegkruipen of op de voorgrond treden, tussen aanpakken of loslaten.

‘Durf je te geloven dat deze oorlog echt is?’’ ‘Echt niet!’ ‘Echt wel!’

Speelt ook op 3 mei om 21:00 uur

Bovenkamer

Posted by

Een ongewone voorstelling over een ongewone situatie. Jongeren maken en spelen een voorstelling over jong zijn in Hoorn, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van de gedichten en oorlogskunstwerken De handjes in Hoorn, is een route gemaakt die u langs de zolders van het theater leidt. De titels van de gedichten: Afscheid, Woede, Wanhoop en Steun vormen de hoofdstukken van de voorstelling. Wij voegen daar het hoofdstuk Toekomst aan toe. Kleine, intieme scènes over overeind blijven terwijl de wereld omvalt.

 

Extra info: Het is voor deze route belangrijk dat u goed ter been bent en goed trappen kunt lopen.