En toen

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van choreografe Manouk Roberts in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling En toen.

Oorverdovende stilte, van chaos en destructie naar verlossing en vrede. De oorlog is voorbij. Opstaan zul je, vooruit kijken moet je. Maar hoe verhoudt je je tot wereld als je niet meer weet wat een normaal leven is? Het is een innerlijke tweestrijd die constant wordt gevoed door stilte en eenzaamheid. Hoe bouw je een nieuw leven terwijl het oude bestaan nog zo in eenieder leeft? Kan je dat ooit loslaten of zul je altijd twee levens leiden?

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Stories of tonight

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermaker Kris de Graaf in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de dansfilm stories of tonight.

De dansfilm stories of tonight heeft als vertrekpunt het verhaal van Nike de Jongh, dochter van de bekende fotograaf Eddy de Jongh. Eddy de Jongh heeft als enige van zijn familie de Tweede Wereldoorlog overleefd. Verbinden en loslaten, kind zijn en verhalen vertellen staan in deze dansfilm centraal. Het is een samenkomst van improvisatie, choreografie en live muziek.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Stiltes

Posted by

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Janna de Lathouder in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Stiltes.

Alles wat te vrij is, wordt verboden. Wat overblijft is het geluid van de bezetting: het gestamp van laarzen door de straten en voorzichtig geschuifel van voeten in de nacht. Als de stiltes lang genoeg duren, ga je horen wat er niet gezegd wordt.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Bovenkamer

Posted by

Een ongewone voorstelling over een ongewone situatie. Jongeren maken en spelen een voorstelling over jong zijn in Hoorn, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van de gedichten en oorlogskunstwerken De handjes in Hoorn, is een route gemaakt die u langs de zolders van het theater leidt. De titels van de gedichten: Afscheid, Woede, Wanhoop en Steun vormen de hoofdstukken van de voorstelling. Wij voegen daar het hoofdstuk Toekomst aan toe. Kleine, intieme scènes over overeind blijven terwijl de wereld omvalt.

 

Extra info: Het is voor deze route belangrijk dat u goed ter been bent en goed trappen kunt lopen.