Oorlogsvrouwen

Posted by

De voorstelling Oorlogsvrouwen van Karina Holla is gebaseerd op De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Zij interviewde driehonderd vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie over hun ervaringen als soldaat in de Tweede Wereldoorlog. “Een monument voor lijden en moed in onze tijd”, aldus het Nobelcomité.

Vrouwen in de Tweede Wereldoorlog
Alexijevitsj interviewde driehonderd vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Russische, Oekraïense, Wit-Russische, Georgische vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. Vaak meisjes nog. Schouder aan schouder vochten zij tegen deze invasie: partizanen, piloten van gevechtsvliegtuigen, mecaniciens en scherpschutters. In plaats van bruiden werden ze soldaten. Ze vochten net als de mannen, geweer en bajonet in de aanslag.

“Er is maar één weg, de mens liefhebben. Hem met liefde te begrijpen.”
 – Svetlana Alexijevitsj

Moedig en onverzettelijk
De vrouwen dragen geweren die soms groter zijn dan zijzelf of alsof het geweer een pop is. Ze werden gevangen genomen, gefolterd en gedood. Geconfronteerd met grote wreedheid bleven ze moedig en onverzettelijk. Vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn. Lang werd er gezwegen. Wat zij meemaakten aan het front was te gruwelijk. Maar ze zijn het niet vergeten. Karina Holla, winnares van de Theo d’Or 2018, vertelt hun verhaal, een verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

“Rustig vertelt theatermaker Karina Holla de gruwelijke, korte verhalen die hoop en weerbaarheid ademen.”
– de Volkskrant ★★★★ 

“Karina Holla glorieert als krachtige oorlogsvrouw (…) In haar grandioze spel komen kwetsbaarheid en onverzettelijkheid schitterend samen.”
– Theaterkrant ★★★★

Terug Weg

Posted by

Stel, je wilt het verhaal vertellen van twee mensen die terugkeerden uit de oorlog. Waar moet je dan beginnen? Bij die oorlog? Bij de terugkeer? En hoe eindig je zo’n verhaal?

Kun je überhaupt een verhaal tot een einde brengen als dat verhaal nog steeds bezig is, maar dan met andere hoofdrolspelers, en zich in onze ooghoeken, langs de randen van ons blikveld, in talloze onzichtbare en onderhuidse vertakkingen afspeelt?

In 2021 maakte Lot van Lunteren een solo voor Theater Na de Dam die vanwege de coronamaatregelen alleen besloten is gespeeld. Gelukkig komt Lot terug met Terug Weg. Op 4 mei is de voorstelling te zien in de Verkadefabriek Den Bosch.

Lees hier het interview met Lot.

LastPost

Posted by

Jarig zijn op 4 mei, Dodenherdenking. Al bijna 40 jaar overkomt dit theatermaker Marijke Meems. Ze is niet anders gewend dan dat om 20.00 uur haar verjaardag wordt stilgelegd. En er twee minuten wordt gezwegen en herdacht, maar wat is het nut van herdenken als het toch nooit vrede zal worden?

Als onderzoek voor de voorstelling is Marijke in haar dagboeken gedoken en heeft ze mensen geïnterviewd die ook op 4 mei jarig zijn, waaronder Jan Mulder. Voelen zij zich op hun verjaardag wel of juist helemaal niet verbonden met Dodenherdenking.

Lastpost: een muzikale solovoorstelling over het nut van 4 mei. Er wordt taart gegeten, live muziek gemaakt, verhalen verteld en Marijke speelt de Taptoe.

En… er wordt 2 minuten gezwegen.

Speelt op meerdere data, kijk voor de gehele speellijst op de webiste.

SILENCE.YOUNG.FREEDOM

Posted by

Jongeren van De Noorderlingen Vooropleiding Theater uit Groningen verdiepen zich met theatermaker Sara Scholten in de Tweede Wereldoorlog. Kaatsend tegen de muur van het verleden gaan ze op zoek naar verhalen van nu en werpen een blik op de toekomst. Samen met jongeren van de Internationale Schakelklassen (ISK) onderzoeken ze met elkaar en ouderen de thema’s stilte, jong zijn en vrijheid. Deze ontmoetingen vormen de basis voor de filmpjes SILENCE en YOUNG.FREEDOM.

Should I stand still? Stack layers on top of each other – and look through all those perspectives in different times from different eyes. Should I scream?

De filmreeks wordt gemaakt door verschillende makers en jongeren vanuit de samenwerking Back2Back – startend na de dodenherdenking op 4 mei en eindigend met Keti Koti op 1 juli.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

HERE WE ARE

Posted by

Jongeren uit Groningen maken samen met theatermakers Sara Scholten, Andy Smart en Zola Westerhof een klein monument met verhalen van toen en nu. Een verzameling van taal, muziek en geluid. Over vrijheid, oorlog en familie

Hier staan we. We onderzoeken.

Als het leven op zijn kop staat, kijken we naar wat ons bindt.

We interviewen onszelf en ouderen, duiken in onze (familie)geschiedenis.

Vanuit ons eigen huis, bij jou in de woonkamer.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hier de podcast.

Theater Na de Dam · HERE WE ARE – De Noorderlingen, jongerenplatform 2 (NNT, Groningen

Geloof, hoop en oorlog

Posted by

Jongeren van De Noorderlingen – Vooropleiding Theater en 2 (voorheen NNTWEE) verdiepten zich onder leiding van theatermaker Karlijn Benthem in de geschiedenis van Groningen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Geloof, hoop en oorlog.

Hoe weet je in wie en wat je moet geloven in ongelooflijke tijden? De Martinikerk, die ondanks het bevel de klokken in te leveren trots bleef luiden, is het decor voor een dapper verhaal.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

De voorspelling speelt wellicht ook op 5 mei. Houd de website in de gaten.

The Revolution will be Televised

Posted by

Beelden, al die beelden
Ik heb het maar verdrongen
Ik ben het maar vergeten
Dan heb ik er in ieder geval
geen last van

…of wel?

Twintig jonge kunstenaars uit Groningen komen in verzet tegen de eigen mentaliteit. Samen met de makers van ZUHAUSE sloten zij zich zes dagen op van de buitenwereld. Iedereen naar binnen, niemand naar buiten. Daar, binnen de muren van hun gecreëerde wereld, spraken zij met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Daardoor geïnspireerd trekken zij als voortdurend verzet, binnen een opborrelende revolutie, ten strijde! And it will be Televised…

The Revolution wil be Televised is onderdeel van de landelijke theatermanifestatie Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de negende editie spelen ook 28 jongerenvoorstellingen. De spelers spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen vormen de basis van de voorstelling. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Voorbij het strijklicht

Posted by

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Traditiegetrouw lezen de stadsgezelschappen die avond een nieuwe toneeltekst van een Nederlandse toneelauteur. Dit jaar schrijft Rebekka de Wit in opdracht van Theater Na de Dam Voorbij het strijklicht. 

Rebekka de Wit brengt met haar gelaagde, poëtische tekst een nieuw, zoekend perspectief op herdenken. Hoe kunnen we de doden eren als het er te veel zijn? En welke rol kan de kunst hierbij spelen? Haar tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Dit stuk werd in de jaren ’60 elk jaar op 4 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam voorgedragen door de acteurs van het Publiekstheater. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Theater Utrecht, Toneelgroep Maastricht, Het Nationale Theater i.s.m. Firma MES, makers verbonden aan Theater Rotterdam waaronder van Wunderbaum, Veenfabriek en Tryater (in het Fries) presenteren de tekst gelijktijdig aan het publiek.

 

Leedvermaak

Posted by

Speciaal voor Theater na de Dam 2016 presenteren veelal jonge acteurs van (stads)gezelschappen door het hele land een licht ingekorte versie van Judith Herzbergs toneeltekst Leedvermaak (1982) over verschillende generaties na de oorlog. In de handeling van het stuk, het bruiloftsfeest van Lea, wordt als het ware ‘ingebroken’ met een monoloog die Judith Herzberg onlangs met dit doel heeft geschreven. O.a. De Toneeltroep en het Ro Theater doen mee. In Utrecht heeft Theater Utrecht de eer.

Leedvermaak wordt op deze avond gelezen door een aantal ‘oude bekenden’: Astrid van Eck, Jesse Mensah, Bram Gerrits en Joost Bolt speelden in de lovend ontvangen voorstelling Een soort Hades die dit seizoen vier avonden te zien was in Stadsschouwburg Utrecht. Daan van Bendegem speelde eerder bij Theater Utrecht in Phaedra en maakte onlangs zijn aangrijpende solo De teloorgang van een ongekroonde idealist en Isabelle Houdtzagers is een terugkerende gast bij Theater Utrechts Wild Horses, waar zij met haar column de avond van een satirische noot voorziet.

De Onmisbaren

Posted by

Het onvermijdelijke hangt in de lucht.
Wij dreigen te verdwijnen.
De veilige tafel van dit gezin steunt niet meer op zijn poten.
Maar rust op onze knieën.
Wij houden elkaars handen vast.

De Noorderlingen staat stil bij de gebeurtenissen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. In de projecten van Theater Na de Dam interviewen jongeren ouderen over de oorlog in hun stad. Zo krijgen families die verdwenen zijn tijdens de oorlog voor even een gezicht. Deze verhalen uit Groningen vormen de inspiratie voor de voorstelling De Onmisbaren

De Noorderlingen
De Noorderlingen – vooropleiding theater is twee in één: opleiding en productiehuis in Groningen voor talentvolle jongeren tussen 12 en 20 jaar. De Noorderlingen staat al 30 jaar garant voor spelers en makers die een aanwinst zijn voor het landelijke theater- en  lmcircuit.

Met dank aan: Stichting 4 mei herdenking Groningen