Kinderen over 4 & 5 mei (podcast)

Posted by

In deze podcast bespreken Eva Goudsmit en Tess van der Velde samen met kinderen van 9 tot 11 jaar wat het is om te herdenken. Hoe denken andere kinderen hierover? En waarom is het zo belangrijk om te herdenken en hoe doe je dat precies? Heb je wel eens zo’n gouden tegeltje op straat gezien en weet je wat dat betekent? Of heb je wel eens een gesprek met je opa of oma over de Tweede Wereldoorlog gehad? Samen gaan we in gesprek over de geschiedenis, vrijheid, oorlog, verzet en herinneren.

Struikelingen

Posted by

Struikelingen is een theatrale audiotour die je meeneemt langs de verhalen verbonden aan de Struikelsteentjes, de stille getuigen van het verleden. Deze ervaring begint bij Het Herdenkingsplein in Maastricht en voert je door een deel van de stad, waarbij je een aangegeven route volgt. Langs de route kom je verschillende Struikelsteentjes tegen, die ons herinneren aan de inwoners van Maastricht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord door de Nazi’s.

Via je koptelefoon hoor je jongeren die niet alleen de verhalen en herinneringen vertellen die verbonden zijn aan de Struikelsteentjes, maar ook hun eigen perspectief hierop delen. Tijdens de wandeling onthullen zich ook beelden, waardoor er een visueel en auditief beeld ontstaat rondom deze stille getuigen.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei wordt de route gezamenlijk gelopen, met de mogelijkheid om na afloop samen na te praten. Na de herdenking blijft de route beschikbaar, zodat je deze op eigen tempo kunt afleggen, alleen of in goed gezelschap.

Over Stichting De Struikelsteentjes
Gedurende de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 400 inwoners uit Maastricht gedeporteerd en vermoord door de Nazi’s. Met een struikelsteentje geplaatst in het trottoir voor het huis vanwaaruit iemand gedeporteerd is, wordt een blijvende herinnering gecreëerd voor deze Maastrichtse slachtoffers. Naast Joden, Sinti en Roma zijn dit ook politieke tegenstanders (verzetsstrijders) van het naziregime.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

(Niet) doorvertellen

Posted by

Jongeren uit Zaandam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Imme Scheffer, Max Wind en Coise van der Aart in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling (NIET) DOORVERTELLEN.

Zestien jongeren in een klaslokaal. Geschiedenisboeken vol met verhalen, die plots tot leven lijken te komen. Hoe zag Zaanstad er uit in tijden van oorlog? Hoe is het om te moeten onderduiken? En hoe bouw je een nieuw leven op als alles ineens anders is?

Jongeren van Theaterschool Theatermijn uit Zaandam vertellen verhalen over het leven tijdens en na de oorlog. Verhalen die aan hen zijn verteld door Zaanse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over opgroeien in oorlogstijd. Over onderduiken en verzet. Over “heel graag willen praten” en ‘’vergeet het nou maar, het is voorbij.’’ Echte verhalen die we moeten blijven vertellen. Aan elkaar, in de klas en aan de volgende generatie.

Zestien jongeren in een klaslokaal, toen en nu. 80 jaar verschil, maar is er in de tussentijd wel echt zo veel veranderd?

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

De vele gezichten van vrouwen in verzet

Posted by

Acht jongeren verdiepten zich in de verhalen van verzetsvrouwen in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amber, Annabel, Emma, Idrissa, Jayda, Jip, Nora en Philip nemen je in deze theatrale audiotour mee langs historisch waardevolle plekken in de stad, waar ze deze onderbelichte verhalen tot leven laten komen. Van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Door al deze rollen en functies binnen het verzet vervulden vrouwen cruciale rollen binnen het verzet.’

Geïnspireerd door deze verhalen maken we een audiotour waar we ingaan op de vragen: Wat betekent verzet (anno nu)? Welke rol speelden vrouwen in het verzet en waarom kreeg dit weinig aandacht? Wat hebben vrouwen in die tijd betekent voor Haarlem?

De audiotour is verbonden aan de gelijknamige tentoonstelling van het Noord-Hollands Archief. Op 4 mei 2023 wordt de podwalk De vele gezichten van vrouwen in verzet gepresenteerd in het kader van Theater Na de Dam en de Nationale Dodenherdenking.

Deze audiowalk is doorlopend te bezoeken op eigen initiatief.

Naar de Oost

Posted by

Tijdens het schoonmaken bij haar opa en oma vindt Zola een brief van Rie: haar overgrootmoeder. Rie woonde vroeger in Nederlands-Indië met haar man Eildert en haar 3 kinderen: Ans, Dickie en Harry.

Meer brieven volgen en er ontvouwt zich een verhaal over Rie en haar leven in Nederlands-Indië. Over haar zware tijd in de jappenkampen ‘Poeloe Brayan’ en ‘Aik Pamienke’ op Sumatra. En over haar dochter Ans die voor haar kleine broertjes zorgt.

Naar de Oost is een podcast gebaseerd op ware gebeurtenissen waar veel moeders en kinderen in Nederlands-Indië mee te maken hebben gehad.

Nagasaki

Posted by

Nagasaki, 9 augustus 1945. De atoombom heeft de stad verwoest. Tienduizenden mensen zijn dood. Tussen de ruïnes zoekt Franka haar vriendin. Kan ze haar vinden voor de straling haar fataal wordt?

“Nagasaki vertelt op spectaculaire wijze een verhaal over een zoektocht door het puin van een kernramp.”
en
“Een betoverend geheel”
NRC

Nagasaki is een beeldloze film van 35 minuten, een WO II-thriller voor je oren, een spoken word opera vol beats en Japanse hichiriki-fluit over liefde in tijden van de atoombom.

“Aangrijpend en meeslepend”
VPRO Gids

Zal ook op 5 mei te zien zijn in De Vlucht

Stil en roerloos

Posted by

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland bombardementen uitgevoerd door zowel de Duitse luchtmacht als door de geallieerden. Stil en roerloos bevat verslagen van ooggetuigen, ingebed in de bewerking van een autobiografisch verhaal door de Amerikaanse Irakveteraan Phil Klay. Twee perspectieven komen bijeen: dat van de slachtoffers en dat van de veroorzakers van het leed – die vaak ook slachtoffer zijn.

De podcast gaat online op 4 mei 2022 om 21.00 uur.

Overbruggen

Posted by

Jongeren uit Diever en Dwingeloo verdiepten zich onder leiding van theatermakers Dorien Folkers en Leander Breen in de geschiedenis van Dieverbrug ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Overbruggen.

In de podcast Overbruggen wordt het verhaal verteld van de noodbrug in Dieverbrug, die in één nacht gebouwd werd. Dwingeloo was al bevrijd door de Canadezen, maar Diever nog niet. Er was geen oversteek, dus gaf de Canadese commandant de opdracht: Maak mij een brug, geschikt voor maximaal 9-tons wagens. En zorg dat die brug morgenvroeg half zeven klaar is. Met de hulp van vele vrijwilligers lukte dit, waarna de Canadezen de oversteek maakten en Friesland dezelfde dag nog bevrijd werd!

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister de podcast hieronder.

Theater Na de Dam · Overbruggen – Roestrvij Theater

Ik zou mijn deur open doen…

Posted by

Jongeren uit Alphen aan den Rijn verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren en Manouk Martens in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Ik zou mijn deur open doen...

Blijf thuis. Houd 1,5 meter afstand. Vermijd het openbaar vervoer. Ga niet naar school. Ga niet naar het museum. Ga niet naar het theater. Ga niet naar de kapper. Ga niet naar je vrienden. Ga niet op vakantie. Ga niet naar het strand. Ga niet naar je oma. Blijf thuis. En vier 75 jaar vrijheid.

‘Ik zou mijn deur open doen…’ is een onderzoek, door 6 jongeren en de 80-jarige meneer van Duuren, naar de vraag ‘Ben ik nu vrij?’. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Beluister hieronder de podcast.

Theater Na de Dam · Ik zou mijn deur open doen – Theater Castellum, Alphen aan den Rijn

De zaak Post

Posted by

PS|jong verdiept zich onder leiding van theatermaker Oukje den Hollander in het leven van Tweede Wereldoorlog-verzetsheld Johannes Post. Hun onderzoek, mede gebaseerd op een briefwisseling met Trijneke Blom-Post, vormt de basis voor de vijfdelige video podcast De zaak Post.

In het voorjaar van 2020 stuit PS|jong op het verhaal van Johannes Post. In de geschiedenisboeken wordt hij één van de bekendste verzetshelden van Nederland genoemd. Maar al snel komen ze erachter dat zijn heldendaden een keerzijde hebben: hij liet zijn eigen gezin in de steek en overleefde de oorlog niet. De zoektocht van de spelers van PS|jong schijnt een nieuw licht op de zaak: niet iedereen voelde zich bevrijd na mei 1945.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Van 1 t/m 5 mei gaat er elke dag om 21 uur een nieuwe video in première.

Terlantar / Ontheemd

Posted by

Negen Rotterdamse jongeren van Mavo Centraal en Wolfert College ISK verdiepten zich onder leiding van theatermakers Pleun Peters en Jasper Vaillant in de geschiedenis van Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor het digital magazine en de podcast Terlantar / Ontheemd.

Zij spraken een overlevende van de Jappenkampen, een uitgezonden soldaat en twee Rotterdammers van wie de ouders of grootouders in Nederlands-Indië leefden. Wat is er precies gebeurd in Nederlands-Indië tijdens de oorlog?  En waarom weten we daar eigenlijk zo weinig van? Hoe komt het toch dat deze verhalen zo weinig zijn gehoord? En wat voor invloed heeft dat gehad op alle Indische Nederlanders die hier een nieuw bestaan moesten opbouwen?

De jongeren volgen vier verhalen van eerste, tweede en derde generatie overlevenden en proberen zo een stem te geven aan een verzwegen geschiedenis. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Het digitale magazine inclusief podcast is vanaf 4 mei, 10 uur, hier te zien.

Illustratie: Xaviera Altena.

Terwijl we binnen blijven

Posted by

Jongeren uit Maastricht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Celine Daemen in de geschiedenis van Maastricht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de podcast Terwijl we binnen blijven.

In deze podcast verdiepen de jongeren zich, vanuit hun eigen kamers, in de verhalen over de grotten van Maastricht. Ze ontdekken verhalen die zich afspelen onder de grond, waar de zon niet schijnt en de bommen niet vallen. Ze gaan op zoek naar helden en mythen. Naar wat er waar is, maar ook naar wat we graag willen geloven. 

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

 
Beluister hier de podcast.

Theater Na de Dam · Terwijl we binnen blijven – Kumulus, Maastricht