Waarom Truus

Posted by

Geertruida Wijsmuller (1896-1978) was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen, want haar heldhaftige werk grenst aan het ongelooflijke.

Margje Enna Wittermans (1979) is actrice, zangeres en theatermaakster. Studeerde in 2001 af aan de Arnhemse Toneelschool en is sindsdien werkzaam bij verschillende Theatergezelschappen en maakt haar eigen voorstellingen.

Bij het inspreken van een documentaire over Truus Wijsmuller, raakt Margje geëmotioneerd. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het Margje op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller?

In de voorstelling TRUUS gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Korczak en de Kinderen

Posted by

Het stuk Korczak en de Kinderen speelt zich af in een Joods kindertehuis in het Poolse Warschau. Janusz Korczak wordt hier gedwongen om onmenselijke beslissingen nemen. Het stuk laat ons voelen dat Jodenvervolging en rassenhaat nooit meer mogen gebeuren.

1942. Dr. Janusz Korczak staat aan het hoofd van een huis voor Joodse weeskinderen in Warschau en ontvangt het bevel zijn weeshuis te ontruimen. De SS-officier die het bevel overbrengt, geeft te kennen dat de kinderen naar een kamp moeten worden gebracht. Als Korczak de kinderen met een leugen rustig naar het kamp leidt, zal hij zelf worden gespaard.

Hoe handel je in tijd van oorlog? Worden je keuzes bepaald door de omstandigheden of door je afkomst? Is bevel altijd bevel en waar begint eigen verantwoordelijkheid? En is een oorlog te winnen zonder te liegen?

Korczak en de Kinderen
Erwin Sylvanus heeft Korczak en de Kinderen gebaseerd op aantekeningen die Janus Korczak maakte in het ghetto van Warschau. Hij schreef onder meer over zijn confrontatie met het Duitse gezag in de persoon van een commandant.

Omdat het nooit mag worden vergeten, speelt Theatergroep Bergweg op 3 en 4 mei 2023 opnieuw de klassieker Korczak en de kinderen.

Lou

Posted by

De muziektheatervoorstelling Lou is gebaseerd op het gelijknamige boek van Armand Houben. Dat vertelt over wat die grote-mensen-oorlog van 1940 –1945 doet met het kleine leven van de zesjarige Lou Wijngaard, een joods jongetje uit Zuid-Limburg.

Eerst was alles gewoon: wonen in een huis. Met een moeder die ik ook moeder noem. En een vader van wie ik elke zaterdag zoethout en trekdrop krijg op de markt van Maastricht. Tot ik op een dag onder een laken lig, op een kast in een kamer boven een café in Brussel. Moeder onder het bed. Waar vader is? Er stampt iemand met zware legerlaarzen de trap op. 

In de voorstelling zien we een kleine Lou en een grote Lou, die over veel vragen heeft nagedacht: heb je in een oorlog alleen maar vrienden en vijanden? Blijven vrienden altijd vrienden? Kunnen vrienden ook vreemden worden? En vreemden vrienden? Er zijn er die hun leven voor je op het spel zetten. Zouden wij dat durven en doen voor de grote en kleine Lou’s van nu?

Wat we niet zagen

Posted by

De jonge spelers van de Theatermakerij spraken met ouderen over nieuws, fake news, propaganda en het leven in en na de Tweede Wereldoorlog in Enschede. Deze gesprekken vormen samen de inspiratiebron voor de voorstelling ‘Wat we niet zagen live vanuit Twente’.

Verhalen over het ingaan tegen de massa, hard genoeg roepen, beter moeten weten en zien wat ze willen dat je ziet, vormen samen een indrukwekkende voorstelling met als decor de tv studio van 1Twente.

Wat als je zeker weet dat iets niet klopt? Durf je daar dan iets van te zeggen? Durf jij te zien wat de anderen niet zien? Of niet willen zien? Of houd je je liever stil?

Meteen na de dodenherdenking op 4 mei nemen de spelers van de Theatermakerij het publiek mee op een route door het verleden, het heden en de tvstudio van 1Twente.

…’Wat zij ons wijs wilde maken, maakte zij ons wijs´…

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de zestiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in ruim 50 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken vormen, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, de basis van de jongerenvoorstellingen.

80 jaar Vrijheid: De Kunst van de Vrijheid

Posted by

Al 80 jaar genieten we van onze vrijheid, één van belangrijkste waarden in de westerse beschaving. Tegelijk staat de vrijheid onder druk. Met oorlogen in het oosten van Europa, gebroken vriendschappen in het westen overzee en constante geopolitieke verschuivingen lijken we af te stevenen op een toekomst waarin niks zeker is. En als er iets is dat een gevoel van vrijheid bedreigt dan is het onzekerheid, angst en wantrouwen. 

Met het programma 80 jaar Vrijheid: De kunst van het vrij zijn leggen we onze focus op de verantwoordelijkheid die in de vrijheid besloten ligt. Want, we kunnen vrij zijn en moeten er ook zeker van genieten, maar vrij blijven kunnen we slechts volhouden zolang we deze waarde doorgronden en naar haar plichten luisteren.

Om dit in de vingers te krijgen, hebben Bert Woudstra, Ingrid Kleinsma, Machteld van Bronkhorst, Roza Herwig en het Wilminktheater voor Theater Na de Dam een programma samengesteld dat zich toelegt op de kunst van het vrij zijn. 

Eerst kijken we de documentaire van Inge Kleinsma over Bert Woudstra (15 minuten). Daarna wisselen kritieken op en methoden van de vrijheid zich af met operaliederen van de productie van Machteld van Bronkhorst en Roza Herwig (gesteund door Nederlandse ReisOpera). Dit deels interactieve programma is geïnspireerd op het leven van Bert Woudstra. 

Rachel Denneboom is de dagvoorzitter. Zij neemt ons mee door het programma, van de film tot en met het laatste gezongen lied.