en toch blijven wij het doen

Posted by

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Tamar Lagas en Rian Evers in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling en toch blijven we het doen. Want we blijven ons uitspreken. We blijven ons uiten. Alleen dan kunnen we zelf bepalen hoe ons verhaal verteld wordt.

Met de studenten van Studio Moio lazen we dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog en kregen zo een indruk van het normale leven in een tijd van onderdrukking. We lazen hoe ieder zich op zijn eigen manier (groot of klein) verzette tegen de bezetting. En we begonnen onze eigen verhalen in dagboeken op te schrijven.

Zo kwamen we steeds weer terug bij die ene vraag: Wanneer kan je je niet meer stilhouden? Wanneer is je dagboek niet meer groot genoeg? Wanneer moet je van je zolderkamer af komen en naar buiten toe treden?

“en toch blijven we het doen” is een locatietheatervoorstelling over precies die vraag.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Wanklank

Posted by

‘De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien.’ Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

Wanklank duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

Gemist

Posted by

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Oukje den Hollander en Rian Evers  in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Gemist.

Op 10 december 1944 mist een Brits bombardement zijn doel: treinstation het Spoortje aan de Heerensingel in Leiden. De opzet om de Duitsers tegen te werken in het verplaatsen van hun raketten mislukt. In plaats daarvan raken de bommen de Sophiastraat, de Prinsenstraat en de Alexanderstraat in Leiden Noord. Negen mensen komen om het leven.

In de theatervoorstelling Gemist gaan jongeren van Studio Moio en PS| jong onder begeleiding van Stadsgezelschap PS|theater op zoek naar wat er in de wijk verscholen ligt. Hoe kan het dat dit verhaal zo lang onbekend is geweest?

In gesprek met ouderen uit Leiden Noord halen de jongeren de verloren verhalen op en worden zij de vertellers. Op 4 mei staan zij klaar om het publiek met woorden te raken.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 32 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Stil en roerloos

Posted by

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland bombardementen uitgevoerd door zowel de Duitse luchtmacht als door de geallieerden. Stil en roerloos bevat verslagen van ooggetuigen, ingebed in de bewerking van een autobiografisch verhaal door de Amerikaanse Irakveteraan Phil Klay. Twee perspectieven komen bijeen: dat van de slachtoffers en dat van de veroorzakers van het leed – die vaak ook slachtoffer zijn.

De podcast gaat online op 4 mei 2022 om 21.00 uur.

Om ons heen

Posted by

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Oukje den Hollander en Andrea Vermeer in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de audioportretten OM ONS HEEN.

PS|jong kijkt voorbij de stadsgrenzen van Leiden: wat is er OM ONS HEEN gebeurd? De jongeren nemen je mee in hun zoektocht langs Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten. Wat lang verborgen is gebleven, kan nu worden beluisterd.

Ga op pad met de PS|jong audioportretten en bijbehorende fietsroute! Je fietst van punt naar punt door drie dorpen om Leiden heen: Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten. Laat je meenemen in verhalen over de Tweede Wereldoorlog die lang verborgen zijn gebleven. De route is aangegeven op de kaart met nummers, maar je kunt op elke gewenste plek starten met de fietstocht! Bij drie speciale plekken maak je een stop om een audioportret te beluisteren. Vergeet niet tussendoor een lekkere koffie-to-go te halen bij IJsboerderij de Jong in Zoeterwoude! Veel luisterplezier.

Hoe werkt het?
Vanaf ma 19 april tot 29 april kun je voor 3 Euro een kaartje kopen voor OM ONS HEEN. Je krijgt van ons dan de audioportretten, een speciaal ontworpen routekaart, een bon voor een drankje-to-go en een aantal leuke extra’s thuis gestuurd. De route kun je vanaf di 4 mei t/m zo 9 mei fietsen. Bekijk de routekaart hier.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De zaak Post

Posted by

PS|jong verdiept zich onder leiding van theatermaker Oukje den Hollander in het leven van Tweede Wereldoorlog-verzetsheld Johannes Post. Hun onderzoek, mede gebaseerd op een briefwisseling met Trijneke Blom-Post, vormt de basis voor de vijfdelige video podcast De zaak Post.

In het voorjaar van 2020 stuit PS|jong op het verhaal van Johannes Post. In de geschiedenisboeken wordt hij één van de bekendste verzetshelden van Nederland genoemd. Maar al snel komen ze erachter dat zijn heldendaden een keerzijde hebben: hij liet zijn eigen gezin in de steek en overleefde de oorlog niet. De zoektocht van de spelers van PS|jong schijnt een nieuw licht op de zaak: niet iedereen voelde zich bevrijd na mei 1945.

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Van 1 t/m 5 mei gaat er elke dag om 21 uur een nieuwe video in première.

We hebben de woorden (niet)

Posted by

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van theatermaker Oukje den Hollander in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling We hebben de woorden (niet).

Hoe kun je vertellen over iets dat mijlenver van je af staat? Welke woorden blijven er nog over als alles al gezegd is? In We hebben de woorden (niet) onderzoeken de jongeren van PS|jong wat je, 70 jaar na de oorlog, nog kunt toevoegen aan de talloze verhalen, schilderijen, gedichten en beelden die er al zijn. De jongeren ontdekken op eigen wijze wat er nog te zeggen valt.

Deze voorstelling vindt plaats op een bijzondere locatie in Leiden. Kijk op www.pstheater.nl voor de exacte locatie.

Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 34 voorstellingen gebaseerd op gesprekken tussen jongeren en ouderen over de oorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Vergeet-me-niet

Posted by

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van de makers van PS|theater in de
geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen
over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen,
vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vergeet-me- niet.

De theatermakers van PS|jong gaan in de woonwijk Meerburg op zoek naar herinneringen
die niet vergeten mogen worden. Met theater en muziek zorgen zij ervoor dat de verhalen
van de oudste bewoners van de wijk bewaard blijven.

Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28
jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor
even de stemmen van toen in het nu.

Voorbij het strijklicht

Posted by

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich om 21.00 uur in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Traditiegetrouw lezen de stadsgezelschappen die avond een nieuwe toneeltekst van een Nederlandse toneelauteur. Dit jaar schrijft Rebekka de Wit in opdracht van Theater Na de Dam Voorbij het strijklicht. 

Rebekka de Wit brengt met haar gelaagde, poëtische tekst een nieuw, zoekend perspectief op herdenken. Hoe kunnen we de doden eren als het er te veel zijn? En welke rol kan de kunst hierbij spelen? Haar tekst wordt gelezen in combinatie met delen uit Het Onderzoek van Peter Weiss, de gedramatiseerde weergave van de Auschwitzprocessen. Dit stuk werd in de jaren ’60 elk jaar op 4 mei in de Stadsschouwburg Amsterdam voorgedragen door de acteurs van het Publiekstheater. Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Amsterdam, Theater Utrecht, Toneelgroep Maastricht, Het Nationale Theater i.s.m. Firma MES, makers verbonden aan Theater Rotterdam waaronder van Wunderbaum, Veenfabriek en Tryater (in het Fries) presenteren de tekst gelijktijdig aan het publiek.

 

Wat laat je achter wat neem je mee

Posted by

We pakken onze koffers en gaan. Onze bestemming? De toekomst. Benieuwd wat we meenemen? Kom maar kijken.

PS|jong maakt een theaterroute over wat je meeneemt in je leven. Over wat je achterlaat als je vertrekt en wat je inpakt voor onderweg. In Wat laat je achter wat neem je mee voeren 11 jongeren je langs de koffers van het monument Bagage van Ram Katzir. Onderweg vullen zij hun koffers met verhalen, muziek, herinneringen en dromen.

Het jongerengezelschap van PS|theater maakt en speelt Wat laat je achter wat neem je mee als onderdeel van Theater Na de Dam; de landelijke theatermanifestatie in het kader van de Nationale Dodenherdenking. Op 4 mei om 21.00uur spelen door heel het land voorstellingen die gerelateerd zijn aan de periode van de TweedeWereldoorlog, waaronder 25 jongerenprojecten.

Voor Wat laat je achter wat neem je mee ging PS|jong in gesprek met de jongeren van toen, over de toe- komst waar zij van droomden en wat zij wensen voor de jongeren van nu.

Speelt ook op 5 mei om 16:00 & 21:00 uur  en op 6 mei om 21:00 uur